Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálni demokrati Schrödera za jeho väzby na Rusko trestať nebudú

Gerhard Schröder Zobraziť galériu (2)
Gerhard Schröder (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

HANNOVER - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) nepotrestá niekdajšieho spolkového kancelára Gerharda Schrödera za jeho väzby na Rusko, oznámila vo štvrtok arbitrážna komisia. TASR správu prevzala z agentúry DPA, odvolávajúca sa na magazín Spiegel, ktorý má k dispozícii rozhodnutie okresnej arbitrážnej komisie v Hannoveri.

Vo svojom stanovisku komisia uviedla, že "s dostatočnou istotou nebolo možné preukázať", že Schröder porušil stanovy, zásady alebo pravidlá strany, alebo bol vinný z nečestného konania. "Je možné, že poprední nemeckí politici za uplynulých 25 rokov nesprávne odhadli nebezpečenstvo závislosti od dodávok energií z Ruska," dodala komisia s tým, že sa to vzťahuje aj na iných politikov v SPD či v iných politických stranách.

Schröder je považovaný za blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina a roky bol aktívny v štruktúrach ruských energetických koncernov v Nemecku, pripomína DPA. V súvislosti s ruskou inváziou na susednú Ukrajinu síce nemecký exkancelár povedal, že ukončenie vojny je zodpovednosťou Ruska, väzby na Moskvu by však nemali byť úplne prerušené.

Sociálni demokrati Schrödera za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Remy de la Mauviniere)

S týmto Schröderovým postojom nesúhlasilo aj množstvo členov jeho vlastnej strany. Už v apríli ho napríklad spolupredsedníčka SPD Saska Eskenová vyzvala na vystúpenie zo strany; napriek tomu však Schröder v SPD úplne izolovaný nie je.

Disciplinárne konanie, v ktorom by bolo vylúčenie Schrödera z SPD bolo najtvrdšou možnou sankciou, iniciovalo 17 regionálnych pobočiek. Arbitrážna komisia v Hannoveri začiatkom augusta 2022 v prvej inštancii rozhodla, že Schröder stranícke pravidlá neporušil. Sedem pobočiek sa proti tomuto verdiktu odvolalo.

Viac o téme: RuskoNemeckoSPDGerhard Schröder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu