Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty tretí (11. februára 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukončil v piatok svoje európske turné v pozitívnom duchu a označil ho za "začiatok novej etapy" spolupráce, informuje agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 352

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 352 (Zdroj: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:35 Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Veršinin dnes v televíznom rozhovore podnietil Ukrajinu k mierovým rokovaniam, ale bez akýchkoľvek podmienok a "na základe tej reality, ktorá existuje". Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vzápätí ponuku označil za ďalší dôkaz, že rokovania teraz nemajú zmysel, Rusko sa nehodlá vzdať okupovaných ukrajinských území a že jedine víťazstvo Ukrajiny vo vojne zabezpečí mier v Európe.

21:34 Jedného mŕtveho a štyroch ranených v dôsledku ostreľovania pohraničných oblastí susediacich s Ukrajinou oznámili dnes ruské úrady. Ukrajina sa k týmto útokom na ruské územie oficiálne nehlási, ale podľa ruskej redakcie BBC k vzájomnému cezhraničnému ostreľovaniu dochádza ustavične už od vlaňajšej jari.

20:58 Šéf Wagner Group hovorí, že Rusku môže trvať dva roky, kým dobyje Doneck a Luhanské oblasti. „Ak sa budeme musieť dostať k rieke Dnipro, bude to trvať asi tri roky,“ dodal Jevgenij Prigožin, zakladateľ ruskej skupiny žoldnierov Wagner.

19:01 Ukrajinské jednotky znovu dobyli predtým stratené pozície a získali oporu "v niektorých oblastiach" pozdĺž frontovej línie, uviedol dnes hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

19:00 Generálny štáb uviedol, že ruské sily naďalej zameriavajú svoje hlavné úsilie na útočné operácie v smere Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avdiivka a Novopavlivsk na východe a severovýchode Ukrajiny.

17:18 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes povedal, že Ukrajina chce byť do dvoch rokov členom Európskej únie a po víťazstve krajiny nad Ruskom by mala byť súčasťou aliancie NATO.

17:17 Rusku môže trvať približne dva roky, kým dobyje Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Vyhlásil to zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jedgenij Prigožin, informuje TASR podľa sobotňajších správ agentúr AP a Reuters.

16:28 Ruský guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdil, že Shebekino, komunita v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, bola ostreľovaná. Gladkov obvinil z útoku Ukrajinu. Kyjev neodpovedal.

16:27 Zelenskyj si uctil obete zemetrasenia na tureckom veľvyslanectve.

15:31 Litovský minister obrany Arvydas Anusauskas 11. februára uviedol, že prvá várka protilietadlových zbraní a munície L-70 už dorazila na Ukrajinu. Číslo neuviedol.

15:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s najvyššími manažérmi najväčšej americkej investičnej spoločnosti JP Morgan a zúčastnil sa na online investičnom summite spoločnosti.

14:08 Podľa Inštitútu pre štúdium vojny nedávne zábery ukazujú, že ruské sily bojujúce v blízkosti Vuhledaru používajú "vysoko nefunkčnú taktiku", čo svedčí o slabom výcviku vojakov.

14:07 Argentínske úrady začína znepokojovať množstvo tehotných Rusiek, ktoré v poslednom období prichádzajú do krajiny, aby tam porodili a získali tak argentínsky pas. TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy agentúry AP.

13:35 Výzva Ukrajiny na zákaz účasti ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži je "neprijateľná", povedal v sobotu ruský minister športu Oleg Matycin. TASR informuje podľa správy AFP. "Pokus diktovať podmienky účasti športovcov na medzinárodných súťažiach je absolútne neprijateľný," povedal Matycin.

"Vidíme očividnú túžbu zničiť jednotu medzinárodného športu a medzinárodného olympijského hnutia." Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v januári oznámil, že hľadá "cestu", ktorá by ruským a bieloruským športovcom umožnila účasť na OH 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Ukrajina a niekoľko ďalších krajín tento postup kritizovali.

13:05  Obec Šebekino v Belgorodskej oblasti sa opäť dostal pod paľbu, uviedol guvernér Gladkov. Zranili sa traja ľudia.

12:30 Rusko cez noc podniklo štyri letecké útoky na Hadí ostrov. Dve ruské lietadlá Su-24 vykonali v noci 11. februára podľa ukrajinskej armády štyri údery vzduchovými bombami na Hadí ostrov, ktorý je malou ale strategickou základňou v Čiernom mori.

12:00 Ruská žoldnierska Wagnerova skupina prestala verbovať ruských väzňov do boja na Ukrajine pravdepodobne v dôsledku narastajúcej rivality s ruským ministerstvom obrany. Vo svojej pravidelnej správe spravodajskej služby o situácii na Ukrajine to uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany.

Zakladateľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok oznámil, že skupina "úplne ukončila" verbovanie ruských väzňov do boja na Ukrajine. Údaje ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) podľa britského rezortu obrany však naznačujú, že Wagnerovci verbovali menej väzňov už od vlaňajšieho decembra.

Jevgenij Prigožin (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Prigožin (vľavo)  (Zdroj: Profimedia)

11:30  Môže vzniknút ďalší front v Charkovskej oblasti .Podľa New York Times dal Putin okupantom príkaz, aby do marca obsadili celé územie Donbasu. 

11:00 Ruská armáda sa pokúsila o ofenzívu v oblasti Vuhledar, ktorá sa skončila porážkou s veľkými stratami na životoch.

10:30 Veľká Británia môže presunúť ukrajinskej armáde protilodné rakety Harpoon a rakety Storm Shadow.

10:00 Krátko pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu vznikol návrh rezolúcie pre rokovanie  Valného zhromaždenia OSN. Zdôrazňuje potrebu mieru zabezpečujúceho "suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny."

09:43 Ukrajinské Ozbrojené sily zverejnili odhadované straty na ruskej strane. 

09:00 Rusko prišlo o  polovicu svojich tankov vo vojne s Ukrajinou, informovala námestníčka ministra obrany USA  Celeste A. Wallanderová. Časť z nich bola podľa nej zničená vo vojne a časť tankov zajala Ukrajina.

 

08:33  Včerajšie ruské útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali jednu obeť a ďalších štyroch ľudí zranili, informoval o tom Pavlo Kyrylenko.

Viac o téme: VojnaRuskoBruselVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu