Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Až 34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo obavy z účasti Rusov a Bielorusov na Olympiáde 2024

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dovedna 34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo v pondelok "znepokojenie" nad návrhom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) umožniť ruským a bieloruským športovcom súťažiť na OH 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Informujú o tom správy stanice Sky News a CNN.

archívne video Prezidentka prijala v paláci úspešných olympionikov a paralympionikov

Prezidentka prijala v paláci úspešných olympionikov a paralympionikov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Spoločné vyhlásenie podpísali podľa CNN ministri športu a kultúry 34 krajín vrátane USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, ale napríklad aj Slovenska, Rakúska, Česka či Poľska. MOV ešte v januári oznámil, že hľadá spôsob, ako by športovcom z Ruska a Bieloruska, ktorí nepodporili ruskú inváziu na Ukrajinu, bolo umožnené súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Ukrajina sa proti návrhu ohradila

Odvolal sa pritom aj na vyjadrenia ľudskoprávnych expertov z OSN, podľa ktorých by udelenie zákazu štartu športovcom na základe ich národnosti predstavovalo diskrimináciu. Ukrajina sa proti takémuto návrhu ohradila a pohrozila bojkotom hier, k čomu vyzvala aj ostatné členské krajiny MOV. Dovedna 34 krajín sveta teraz MOV vyzvalo, aby objasnil, čo znamená zmienená "neutralita", akú majú mať na hrách ruskí a bieloruskí športovci.

Uviedli pritom, že sa neobjasnia základné otázky a podrobnosti takéhoto modelu, nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnilo súťažiť. Obavy vyjadrili najmä z prepojení, aké existujú medzi športovcami, štátom a armádou. "Máme vážne obavy o to, nakoľko je možné, aby ruskí a bieloruskí olympijskí športovci súťažili ako 'neutrálni'... keď sú priamo financovaní a podporovaní svojimi štátmi," uviedli.
 

Ján Horecký podporil zákaz účasti ruských a bieloruských športovcov na OH v Paríži

Ministri z vyše 30 krajín sveta, vrátane Slovenska, na online stretnutí opätovne potvrdili predchádzajúce spoločné vyhlásenia a prediskutovali možnú účasť ruských a bieloruských športovcov na olympiáde 2024 v Paríži. Ministri sa dohodli na opätovnej podpore zákazu ruských a bieloruských športovcov zúčastňovať sa medzinárodných súťaží, kým bude vojna na Ukrajine pokračovať. Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Dohodu spečatil aj podpis spoločného medzinárodného vyhlásenia

Dohodu spečatil aj podpis spoločného medzinárodného vyhlásenia. Z neho vyplýva, že opätovne potvrdili dve predchádzajúce spoločné vyhlásenia národov z 8. marca 2022 a 4. júla 2022 a prediskutovali vyhlásenie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) z 25. januára 2023. "Uvítali sme opätovné potvrdenie a posilnenie existujúcich sankcií MOV a ich vyhlásenie, v ktorom sa zaväzuje k solidarite a podpore ukrajinských športovcov a Ukrajinského olympijského výboru," uvádza sa vo vyhlásení.

Až 34 krajín vrátane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, hoci uznávajú autonómiu športových orgánov, vzhľadom na prebiehajúcu inváziu na Ukrajine a jej pokračujúcu devastáciu, zhodli sa na tom, že návrh MOV o preskúmaní možnosti pre individuálnych ruských a bieloruských športovcov, aby sa opäť mohli zúčastňovať súťaží, vyvoláva veľa otázok a obáv.

Vyhlásenie 20. februára podpísalo 34 krajín

Z vyhlásenia ďalej vyplýva, že pokiaľ nie sú vyriešené základné problémy a pretrvávajú podstatné nejasnosti o konkrétnych detailoch funkčného modelu "neutrality", nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnil návrat do súťaží. "Berúc na vedomie prezentovaný postoj MOV, že neboli prijaté žiadne konečné rozhodnutia, dôrazne vyzývame MOV, aby sa zaoberal otázkami nastolenými všetkými krajinami a podľa toho prehodnotil svoj návrh. Tiež pripomíname, že je v rukách samotného Ruska a Bieloruska, aby vydláždili cestu pre úplný návrat svojich športovcov do medzinárodnej športovej komunity, a to ukončením vojny, ktorú začali," píše sa vo vyhlásení. Vyhlásenie 20. februára podpísalo 34 krajín. Za MŠVVaŠ SR vyhlásenie podpísal dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

Viac o téme: Olympijské hryRuskoBieloruskoParíž 2024Obavy z účasti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu