Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia v Jeruzaleme: Útočník zabil autom dvoch ľudí, piati sú zranení

(Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Útok v Jeruzaleme, pri ktorom útočník vrazil autom do skupiny ľudí na autobusovej zastávke, si vyžiadal najmenej dve obete na životoch a piatich ranených.

Páchateľa útoku izraelská polícia "zlikvidovala" v blízkosti miesta činu, informovala v piatok agentúra AP s tým, že obeťou sa stal šesťročný chlapec a 20-ročný mladík. Podľa zdravotníkov je jedno dieťa aj medzi zranenými - jeho stav je kritický a lekári ho museli resuscitovať. Ostatní zranení boli v čase záchrannej akcie v bezvedomí a vo vážnom stave. Auto vrazilo do skupiny ľudí na autobusovej zastávke v židovskej osade v Ramot vo východnom Jeruzaleme.

Napätie v tejto Izraelom anektovanej východnej časti mesta sa zvýšilo po útoku palestínskeho strelca z 27. januára, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. Šlo o útok s najvyšším počtom obetí v Jeruzaleme za posledných desať rokov, dodala AP. Izraelská polícia sa o útoku v Ramote vyjadruje ako o teroristickom. K zodpovednosti za jeho spáchanie sa zatiaľ nikto neprihlásil, aj keď islamistická militantná skupina Palestínsky islamský džihád a hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, konanie útočníka ocenili.

Izrael si nárokuje celý Jeruzalem ako svoje nedeliteľné hlavné mesto

Izrael si nárokuje celý Jeruzalem ako svoje nedeliteľné hlavné mesto, zatiaľ čo Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem, ktorý Izrael dobyl v stredovýchodnej vojne v roku 1967, stal hlavným mestom ich budúceho štátu. Napätie vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu sa vystupňovalo, odkedy Izrael na jar minulého roka zintenzívnil razie na okupovaných územiach, čomu predchádzala séria palestínskych útokov na území Izraela.

Piatkový útok vo východnom Jeruzaleme nasledoval po týždni násilností

Piatkový útok vo východnom Jeruzaleme nasledoval po týždni násilností na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu: vo štvrtok tam izraelské jednotky neďaleko mesta Hebron sily zastrelili Palestínčana, ktorý sa pokúsil o útok nožom; v utorok izraelské jednotky zastrelili palestínskeho tínedžera v meste Nábulus, lebo podľa izraelskej armády strieľal na vojakov; deň predtým izraelskí vojaci zabili päť podozrivých palestínskych ozbrojencov pri zásahu v Jerichu v údolí rieky Jordán. Predchádzalo tomu pátranie po podozrivých zo streľby v reštaurácii neďaleko tohto mesta.

Viac o téme: AutoZraneníMŕtviútok Jeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu