Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNA SPRÁVA Ukrajina hlási poplach: Ruské rakety nad územím NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Belikov)

KYJEV/KYŠIŇOV- Dve ruské rakety prenikli v piatok do moldavského a rumunského vzdušného priestoru, potom vleteli nad Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Informuje správa tlačovej agentúry Reuters.

archívne video

Jaroslav Naď o hodnotiacej správe NATO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Zalužného dve rakety Kalibr vypálené z Čierneho mora prenikli do moldavského vzdušného priestoru, následne preleteli vzdušným priestorom Rumunska, ktoré je členom NATO, a nakoniec sa dostali nad územie Ukrajiny.

Moldavsko správu potvrdilo a predvolalo si už ruského veľvyslanca. Tamojšie ministerstvo obrany uviedlo, že raketa prenikla do moldavského vzdušného priestoru v piatok dopoludnia o 10.18 h, a to nad obcou Mocra v regióne Podnestersko a neskôr nad obcou Cosauti v okrese Soroca, pričom smerovala k Ukrajine.

Prelet nad Rumunskom nebol potrvdený

Ministerstvo obrany dodalo, že situáciu v regióne pozorne sleduje a ostro odsudzuje narušenie vzdušného priestoru Moldavska. V oznámení sa konkrétne nespomína, že raketa bola ruská. Rumunsko podľa agentúry AFP uviedlo, že správa ukrajinských ozbrojených síl o prelete rakety nad rumunským územím zatiaľ "nebola potvrdená".

Rumunsko popiera prelet nad jeho územím

Rumunsko v piatok poprelo, že ruské rakety preleteli nad jeho územím. Kyjev totiž predtým oznámil, že dve ruské rakety prenikli do moldavského a rumunského vzdušného priestoru a smerovali na Ukrajinu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Prieskumný systém rumunských vzdušných síl spozoroval "letecký cieľ odpálený z lode Ruskej federácie v Čiernom mori, ktorý však v žiadnom prípade nepreťal vzdušný priestor Rumunska", uviedlo tamojšie ministerstvo obrany.

Podľa rumunského ministerstva bola ruská raketa odpálená z lode neďaleko Krymského polostrova v piatok predpoludním a prenikla do vzdušného priestoru Moldavska, potom vletela nad územie Ukrajiny, ale približne 35 kilometrov severovýchodne od hraníc Rumunska. To bol bod, v ktorom sa dráha "leteckého cieľa" dostala najbližšie k hraniciam Rumunska, ako zachytil radar.

Moldavsko odsudzuje narušenie vzdušného priestoru

Moldavské ministerstvo už potvrdilo, že ruská raketa narušila v piatok dopoludnia moldavský vzdušný priestor, a okamžite bol predvolaný ruský veľvyslanec, pripomenul webový portál britského denníka The Guardian. Moldavské ministerstvo tiež uviedlo, že "ostro odsudzuje narušenie svojho vzdušného priestoru", a vyzvalo Moskvu, aby "prestala s vojenskou agresiou voči svojej susednej krajine".

Podobné narušenie vzdušného priestoru už vlani

Internetové noviny Ukrajinska pravda citovali hovorcu vzdušných síl, ktorý uviedol, že Ukrajina dokáže zostreľovať takéto rakety, ale neurobilo to, lebo nechcela ohroziť civilistov v cudzích krajinách. Podľa portálu britskej televízie Sky News sa podobná situácia stala už predtým. Tri ruské rakety odpálené vlani v októbri na Ukrajinu z lodí v Čiernom mori prenikli do vzdušného priestoru Moldavska. Tamojší vicepremiér Nicu Popescu vtedy oznámil, že si predvolali ruského veľvyslanca, aby poskytol vysvetlenie narušenia vzdušného priestoru.

Viac o téme: Vzdušný priestorRumunskoMoldavskoRuské raketyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu