Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty druhý (10. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Rusko v noci na dnes podniklo 17 vzdušných úderov na Záporoží, podľa úradujúceho starostu Anatolija Kurteva ide o najväčší útok na mesto od začiatku invázie. Charkov hlási desať výbuchov po ruských raketových útokoch. Zatiaľ nie je jasné, či si útoky cielené na energetickú infraštruktúru vyžiadali nejaké obete. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 351

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 351 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Ukrajinské úrady vykonali v piatok "rozsiahlu" prehliadku kancelárií štátnej colnej správy. Oznámila to Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU), informuje TASR odvolávajúc sa na správu stanice CNN.

SBU tvrdí, že identifikovala a zablokovala činnosť približne 50 "ekonomických subjektov", ktoré údajne pomáhali colníkom realizovať nezákonné machinácie.

20:37 Protivzdušná obrana zostrelila 4 drony nad Odeskou oblasťou.Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila štyri bezpilotné lietadlá Shahed-136 vyrobené v Iráne, ktoré Rusko spustilo s cieľom zaútočiť na energetické zariadenia v Odeskej oblasti, uviedol guvernér Maksym Marčenko.

20:32 V Mykolajivskej oblasti zostrelili 3 kamikadze bezpilotné lietadlá.Ruské jednotky zaútočili na Mykolajivskú oblasť dronmi Shahed iránskej výroby neskoro 10. februára, niekoľko hodín po rannom masovom raketovom útoku, uviedol guvernér Vitalii Kim.

20:17 Zelenskyj: "Rusko pošpiní všetko krvou, dokonca aj bielu vlajku". Podporil krajiny proti účasti ruských a bieloruských športovcov na olympijských hrách. „Kým bude Rusko zabíjať a terorizovať, nemajú miesto na olympiáde,“ dodal.

20:01 Slovensko je pripravené začať rokovania o presune stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď povedal, že lietadlá tohto typu už Slovensko nepotrebuje a môže ich predať alebo previesť na Ukrajinu.

18:45 Starosta: Ruský hromadný útok poškodil energetické zariadenie, obytné budovy v Chmelnyckij.

Ruská raketa zasiahla 10. februára energetickú stanicu v meste Chmelnyckyj na západe Ukrajiny a podľa starostu Oleksandra Symchyshyna zostala polovica spotrebiteľov bez elektriny.

18:28 Rumunské ministerstvo obrany už skôr poprelo obvinenia ukrajinského vrchného veliteľa.

Podľa ukrajinskej armády dve ruské riadené strely Kalibr vleteli do vzdušného priestoru Rumunska a Moldavska počas 14. hromadného raketového útoku Ruska na Ukrajinu.

18:03 Ukrajinské letectvo trvá na tom, že ruské rakety vstúpili do rumunského vzdušného priestoru.

Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat zopakoval tvrdenie veliteľa Valerija Zalužného, že dve ruské rakety odpálené na Ukrajinu 10. februára vstúpili do vzdušného priestoru Rumunska člena NATO.

17:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v piatok možnú účasť ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži v roku 2024 za "manifestáciu násilia". Zelenskyj v prípade účasti ruských a bieloruských športovcov vyzval na bojkot olympiády.

"Už len samotná prítomnosť predstaviteľov teroristického štátu je prejavom násilia a bezprávia," vyhlásil ukrajinský prezident na videokonferencii ministrov športu viacerých krajín organizovanej Britániou. "Nedá sa to zakryť nejakou predstieranou neutralitou alebo bielou vlajkou," dodal Zelenskyj.

17:08 Na celom území Ukrajiny bol v piatok popoludní vyhlásený letecký poplach, ktorým je už tretím v priebehu dňa. Ako spresnila stanica BBC, predchádzal tomu štart niekoľkých stíhačiek MiG-31 s raketami Kalibr z územia Bieloruska.

Ukrajina bola už vo štvrtok večer a v piatok ráno terčom ďalších vĺn raketových útokov ruskej armády, ktorá vypálila celkovo 71 striel; z nich 61 bolo ukrajinskou armádou zostrelených, dodala BBC s odvolaním sa na hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného.

16:29 Ukrajina vyzdvihla telá 61 padlých vojakov.

Telá 61 padlých služobníkov boli vrátené na Ukrajinu z držby ruských síl v rámci ďalšieho transferu organizovaného Úradom komisára pre nezvestné osoby.

15:49 Zelenskyj: „Dnešný raketový útok je výzvou pre NATO, kolektívnu bezpečnosť“

Po 14. masovom raketovom útoku Moskvy cez Ukrajinu z 10. februára prezident Volodymyr Zelenskyj vo video prejave povedal, že „tento teror môže a musí zastaviť svet“.

15:46 Holandský minister obrany Kajsa Ollongren potvrdil, že Ukrajina požiadala kráľovstvo o stíhačky F-16.

14:56 Akékoľvek rozhodnutie o dodávke bojových lietadiel Ukrajine musí prísť od NATO. Povedal to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. "Poľsko sa rozhodne, ako postupovať, ak bude prijaté jednohlasné rozhodnutie, že na Ukrajinu môžu byť dodané bojové lietadlá," povedal Morawiecki.

Morawiecki na tlačovej konferencii v Bruseli okrem toho povedal, že "niektoré krajiny" na summite EÚ nesúhlasili s jeho návrhmi týkajúcimi sa dodávok munície Kyjevu.

13:45 Systémy protivzdušnej obrany Ukrajiny zostrelili desiatky striel, ktoré počas najnovšej vlny útokov vypálilo Rusko. "Nepriateľ spustil rozsiahly raketový útok na kritickú infraštruktúru Ukrajiny," oznámili ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že systémy protivzdušnej obrany zneškodnili 61 z celkového počtu 71 striel, píše AFP.

13:22 Rumunsko v piatok poprelo, že ruské rakety preleteli nad jeho územím. Kyjev totiž predtým oznámil, že dve ruské rakety prenikli do moldavského a rumunského vzdušného priestoru a smerovali na Ukrajinu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Rumunsko je členom Severoatlantickej aliancie (NATO).

13:08 Ruský prezident Vladimir Putin prednesie 21. februára pred Federálnym zhromaždením Ruskej federácie príhovor o stave krajiny. Šéf Kremľa sa tak poslancom oboch komôr ruského parlamentu prihovorí len niekoľko dní pred prvým výročím začiatku invázie na Ukrajinu. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Tento dátum označuje presne jeden rok odvtedy, čo Rusko uznalo nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – dvoch odštiepeneckých regiónov na východe Ukrajiny, všíma si americká spravodajská stanica CNBC. Podľa tohto zdroja išlo o dôležitú predzvesť invázie na Ukrajinu, kam ruské vojská vpadli 24. februára 2022.

12:40 Rusko zníži na budúci mesiac ťažbu ropy o 500.000 barelov denne, čo je zhruba o päť percent. Oznámil to dnes ruský vicepremiér Alexander Novak. Zníženie ťažby prichádza po tom, ako západné štáty zaviedli embargá a cenové stropy na ruskú ropu a ropné produkty v reakcii na vlaňajší útok ruských síl na Ukrajinu.

11:52 Dve ruské rakety prenikli v piatok do moldavského a rumunského vzdušného priestoru, potom vleteli nad Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Informujje o tom správa tlačovej agentúry Reuters.

11:34 Počet objednávok u švédskeho výrobcu zbraní Saab sa vo štvrtom kvartáli roka 2022 viac než zdvojnásobil. Mnohé krajiny totiž v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu navyšujú svoje výdavky na armádu. Informuje o tom správa agentúry AFP.

11:15 Portugalský premiér António Costa sľúbil Ukrajine dodanie troch moderných bojových tankov typu Leopard 2A6. Informuje o tom správa agentúry DPA.

10:27 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je v priebehu piatka počuť výbuchy a sú aktívne sirény varujúce pred náletmi. K útoku na ukrajinskú metropolu prichádza po tom, čo ruská armáda skoro ráno podnikla vlnu raketových útokov na ukrajinské územie. Informácia na základe správ britského denníka The Guardian a britskej spravodajskej televízie Sky News.

10:20 Ministerstvo obrany (MO) SR potvrdilo, že rokuje o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Informovala o tom informovala hovorkyňa Martina Kakaščíková. Rezort tak reagoval na štvrtkovú žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k slovenským stíhacím lietadlám MiG-29.

9:14 Ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili útoky ruskej inváznej armády pri 12 obciach, uviedol dnes vo svojej pravidelnej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. O deň skôr velenie ukrajinských síl hlásilo odrazenie ruských útokov pri 19 obciach. Ruská armáda podľa jeho dnešnej správy naďalej sústredí svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavplyvku na východe Ukrajiny.

8:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok po ceste z Bruselu späť do vlasti stretol v meste Rzeszów s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Na twitteri to dnes oznámila Dudova kancelária, ktorá zverejnila aj fotografiu a video zo stretnutia. Prezidenti podľa nej preberali Zelenského cestu do Bruselu a ďalších európskych miest a tiež bezpečnosť v regióne.

Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda  (Zdroj: Twitter/Kancelaria Prezydenta)

7:54 Ruskí útočníci zaútočili v noci dronmi na mesto Dnipro, ale ukrajinské sily protivzdušnej obrany ich dokázali odraziť na 100 percent, uvádza 5 Kanal.

7:12  Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvažuje, že svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi odoberie Rad čestnej légie. Mieni tak prípadne urobiť vo chvíli, keď tomu naberie "vhodný moment", uviedla agentúra AFP. Rovnaké vyznamenanie dostal vo štvrtok z Macronových rúk ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:00 Premiérka Estónska hovorila o dôležitosti vytvorenia medzinárodného tribunálu pre ruské agresívne zločiny. „Potrebujeme medzinárodný tribunál pre zločin agresie – za tento najvyšší zločin by nemala existovať žiadna beztrestnosť, žiadna imunita,“ povedala Kaja Kallasová.

6:30 "Počas jednej hodiny bolo v meste zaznamenaných 17 nepriateľských vzdušných úderov, čo je najväčší počet od začiatku plnohodnotnej invázie," uviedol tajomník záporožskej mestskej rady Kurtev s tým, že útoky smerovali na energetické objekty. "Informácie o škodách a obetiach sú priebežne aktualizované," dodal.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Charkovom otriaslo nad ránom asi desať výbuchov, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Sinehubov. Podľa neho sú časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta v dôsledku toho bez dodávok elektriny, tepla a vody. Na miestach výbuchov už pracujú záchranné zložky, informácie o počte obetí a rozsahu škôd sa zisťujú, dodal.

6:01 Žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o poskytnutie slovenských stíhačiek je očakávanou požiadavkou, ktorá má zmysel. V štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ na Hrane to uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (SaS). Jeho oponent v diskusii, nezaradený poslanec Erik Tomáš v tomto prípade preferuje riešenie na úrovni NATO alebo EÚ.

6:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že aj keby sa európske štáty rozhodli poskytnúť Kyjevu svoje stíhačky, neodoslali by ich na Ukrajinu hneď v "nasledujúcich týždňoch". Macron sa tak vyjadril po rokovaniach na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli, informuje o tom správa agentúry AFP.

Dar Zelenského pre belgického kráľa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odovzdal vo štvrtok belgickému kráľovi Filipovi úlomok ruského bojového lietadla Suchoj Su-25, ktoré zostrelila ukrajinská armáda, uviedol v príspevku na sociálnej sieti belgický Kráľovský palác. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Ukrajinskí piloti na úlomok bojového lietadla napísali: "Spoločne zvíťazíme". Na štvrtkovej audiencii u belgického kráľa sa zúčastnil aj belgický premiér Alexander De Croo.

Zelenskyj pricestoval do Belgicka vo štvrtok ráno po stredajšom pobyte v Londýne a Paríži. Ide o jeho druhú zahraničnú návštevu od začiatku ruskej agresie z 24. februára. Vlani v decembri bol na oficiálnej návšteve v USA. Ukrajinský prezident využil svoj pobyt v Bruseli na to, aby európskych lídrov požiadal o ďalšie zbrane vrátane stíhačiek na pomoc v boji proti ruským inváznym jednotkám.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruské polovojenské spoločnosti pôsobia v Afrike na žiadosť tamojších vlád

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok počas návštevy v Sudáne vyhlásil, že súkromné ruské vojenské spoločnosti pôsobia v Afrike na priamu žiadosť vlád príslušných krajín. 

Podľa Lavrova je to príspevok "k normalizácii situácie v celom regióne, kde naďalej pôsobia teroristické gangy" a týka sa to aj Stredoafrickej republiky (SAR), informovala agentúra AP. Podľa medializovaných správ Spojené národy koncom januára informovali, že vyšetrujú vraždy desiatok ľudí, ktoré v SAR zrejme spáchali tamojšie ozbrojené zložky a žoldnieri pracujúci pre kontroverznú ruskú polovojenskú organizáciu známu ako Vagnerova skupina.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu