Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci v strachu! 40-tisíc mužov vyplnilo tlačivo, že odmietajú bojovať: Minister im posiela jasný odkaz

Naď pripomína, že tlačivo o odmietnutí bojovať síce zákon pripúšťa, no v prípade hypotetickej mobilizácie by muži aj tak mohli skončiť na fronte. Zobraziť galériu (3)
Naď pripomína, že tlačivo o odmietnutí bojovať síce zákon pripúšťa, no v prípade hypotetickej mobilizácie by muži aj tak mohli skončiť na fronte. (Zdroj: TASR/AP Photo/Libkos, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Konflikt na Ukrajine je veľmi citlivou záležitosťou pre množstvo Európanov, ktorí sa každý deň trvajúcej vojny čoraz viac obávajú o svoju bezpečnosť. Ani početnú vzorku Slovákov neoslovila možnosť, že by sa zo dňa na deň mohli ocitnúť na bojisku. Nič také ako mobilizácia sa však nedeje a ministerstvo ani prezidentka napriek šíriacim sa konšpiráciám nepripravujú posielať ľudí do bojov na Ukrajine, no napriek tomu niekoľko tisíc

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 355 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Muži už vopred deklarujú, že bojovať nechcú

Naša legislatíva napriek tomu zákonne dovoľuje, aby jednotlivé osoby vopred vo vyhlásení deklarovali, že bojovať nebudú. Okrem toho, že pri vojnovom stave by sa zrejme legislatívne podmienky zmenili, tieto vyhlásenia nemajú zmysel, keďže žiadna mobilizácia ani nič podobné sa podľa ministra obrany Jaroslava Naďa nechystá. Ten v rádiu Expres prehovoril o tom, že takýchto vyhlásení bolo napriek tejto skutočnosti podpísaných viac ako 40-tisíc. 

Slováci v strachu! 40-tisíc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhlásenie nič nerieši, zákon vo vojnovom stave myslí na každého schopného muža, tak či tak by skončili na fronte

Toto vyhlásenie nesie názov "Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby" a podľa ministra môže za to, že ho podpísalo toľko ľudí hlavne opozícia. "Cez 40-tisíc ľudí podalo takéto tlačivo, ktoré je mimochodom absolútne zbytočné," zopakoval v pondelok Naď v rozhlase.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Keby prišlo k mobilizácii, čo sa teoreticky v budúcnosti môže stať, aj tak by boli mobilizovaní, ale nedostali by do ruky zbraň, ale išli by do nemocníc alebo kopať zákopy. Nevyhli by sa službe vlasti," doplnil ešte Naď. Toto vyhlásenie mohli podpísať a podať všetci muži od 18 do 55 rokov do konca januára. Tí, ktorí to nestihli, môžu to opäť podľa o rok.

Tak či onak sa podpísaním opakovane pripomína, že v prípade vojnového stavu by prišiel k slovu náš Ústavný zákon. V časti o bezpečnosti štátu v čase vojny sa píše, že prezident ako hlava štátu môže povolať na výkon alternatívnej služby aj tých, ktorí takúto službu odmietajú vykonať. Spomínané podpísané a podané tlačivo je teda takmer bezpredmetné.

Situáciu zneužívajú hoaxéri

O hoaxoch možnej mobilizácie teraz píšu viaceré dezinformačné kanály, na niektoré z nich upozornila aj polícia.

 

BÁDATEĽ ZNEUŽÍVA DLHOROČNE ZNÁME CVIČENIE A ROBÍ BUBUBU 👻: JEHO FANÚŠIKOVIA PREPADLI HYSTÉRII Zdroj:...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Sunday, January 8, 2023
Viac o téme: VojnaObčaniaVyhlásenieJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu