Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Akčný plán reakcie na príchod utečencov zahŕňa päť hlavných oblastí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Akčný plán reakcie na príchod utečencov pre Slovensko na rok 2023 pokrýva päť hlavných životných situácií od ochrany zraniteľných skupín, cez zdravotnú starostlivosť, školstvo, sociálnu inklúziu a základné potreby. Po pondelkovom predstavení materiálu to oznámili zástupcovia Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Naším cieľom je predovšetkým čo najefektívnejšie podporovať utečencov a utečenkyne, aby si znovu vybudovali plnohodnotné životy tak, že budú prinášať hodnoty nielen sebe, ale aj slovenskej spoločnosti," uviedol v tejto súvislosti štátny tajomník ministerstva vnútra Ľubomír Šablica.

Na tvorbe akčného plánu sa zúčastnilo 28 partnerských humanitárnych organizácií vrátane 16 slovenských. Ich spoločná požiadavka k donorom na financovanie aktivít na Slovensku je v celkovej výške 80,1 milióna dolárov.

Akčné plány boli vytvorené pre viacero krajín

"Situácia s odídencami z Ukrajiny je špecifická najmä v ich vekovom zložení a pohlaví. Ide najmä o deti, ženy a starších ľudí, ktorí patria k zraniteľným skupinám obyvateľstva," upozornil riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský. Okrem Slovenska boli obdobné akčné plány pripravené pre ďalších deväť krajín: ČR, Bulharsko, Estónsko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Moldavsko, Poľsko a Rumunsko.

Viac o téme: UtečenciPríchodSlovenskoAkčný plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu