Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovská tragédia: Tínedžerka sa už z dovolenky nevráti, pri plávaní v mori na ňu z hlbín zaútočil obrovský predátor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NORTH FREMANTLE – Mestská časť Perthu na západnom pobreží Austrálie zažila obrovský šok. Oblasť je turisticky veľmi atraktívna, pretože už dlhší čas tu v mori nezaútočil žiadny žralok. To však neplatilo o dospievajúcej Austrálčanke, ktorá tu s priateľmi v týchto dňoch trávila dovolenku. Nikomu zo skupiny by ani nenapadlo, že skončí takou tragédiou.

archívne video

 

Žralok v akcii

Perth je najväčšie mesto na západnom pobreží Austrálie. Už desiatky rokov tu nezaútočil na plavcov žiadny morský predátor, preto táto oblasť nabrala na popularite v rámci cestovného ruchu. Medzi dovolenkármi bola aj šestnásťročná tínedžerka, informuje Daily Mail. Keď sa spoločne s priateľmi premávali pri pobreží na vodných skútroch, tam, kde sa rieka Swan vlieva do oceánu, si všimli skupinu delfínov. 

Dievča skočilo do vody a chcelo k delfínom doplávať. Netušilo, že toto rozhodnutie sa mu stane osudným. Delfíny mierili proti prúdu rieky smerom do mesta. Vo vode sa zrazu objavil žralok, ktorý zaútočil v priebehu niekoľkých sekúnd. I keď sa mladú dievčinu podarilo vytiahnuť, nikto z kamarátov jej už nevedel pomôcť. Na miesto vyrazili aj záchranné zložky, no zdravotníci boli takisto bezradní. Dievča zomrelo na následky ťažkých zranení. Prvé informácie hovorili o tom, že tínedžerka mohla byť zranená skupinou delfínov.

Incident sa odohral v dnešných hodinách o 15:20 miestneho času v North Fremantle. "Pre všetkých svedkov aj tých, ktorí dievča poznali, je to mimoriadne traumatizujúca udalosť. Nebudem tu rozoberať rozsah zranení. Teraz už vieme, že išlo skutočne o žraloka. Je veľmi nezvyčajné, že zviera sa nachádzalo tak ďaleko od morského pobrežia a plavilo sa pomerne dlho proti prúdu. V súčasnej dobe upozorňujeme všetkých občanov, aby vedeli, že žralok útočí aj priamo v rieke Swan," povedal pre WAtoday okresný inšpektor Fremantle Paul Robinson. Do týchto chvíľ sa ešte nevie, o aký druh žraloka išlo. 

Domácich to šokovalo

 Výskyt žralokov v tejto časti rieky je nezvyčajný. Posledný útok v rieke Swan bol zaznamenaný 14. januára 2021, keď Camerona Wrathalla z Bictonu napadol neďaleko Blackwall Reach zhruba trojmetrový žralok pieskový. Predátor uhryzol plavca do stehna. Podarilo sa mu prežiť len vďaka rýchlemu nasadeniu záchranárov, ktorí ho previezli do nemocnice. Domáce obyvateľstvo tieto dva útoky doslova šokovali. Podľa viacerých vyjadrení zaútočil žralok v rieke Swan naposledy pred vyše 50 rokmi. Posledný smrteľný útok zaznamenali v roku 1960, keď žralok býčí s dĺžkou asi 3,3 metra zabil šnorchlistu v časti, kde sa nachádza most Roseville Bridge. Na mieste, kde zabil tínedžerku, dokonca nevideli žraloky viac ako 100 rokov.  

Viac o téme: TragédiaSmrťAustráliaPerthútok žralokaNorth Fremantle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu