Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otrasný prípad z českej zoo: Návštevníci otrávili sušienkami gravidnú samicu losa, tá umierala v bolestiach

Samica losa bola usmrtená návštevníkmi ZOO
Samica losa bola usmrtená návštevníkmi ZOO (Zdroj: ZOO Hluboká)

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Ošetrovateľom z českej ZOO Hluboká sa naskytol veľmi smutný pohľad, keď našli trojročnú gravidnú samicu losa vo výbehu v ukrutných bolestiach. Zviera zrejme niekto nakŕmil sušienkami alebo pečivom a zviera tak usmrtil. Samica mala onedlho porodiť dvojčatá.

„Našli sme ju na boku so silnými bolesťami a nereagovala ani na ošetrovateľov, z nozdier a papule jej vytekali tekutina z bachora. Zrejme došlo k masívnemu poškodeniu tráviacej sústavy“, zverejnili ošetrovatelia na webovej stránke zoologickej záhrady.

Prvé jahňatá na salaši v Paštinej Závade (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Losy sú zvieratá, ktoré sú na potravu veľmi citlivé. Sú prezývaní aj potravinoví špecialisti, ich stravu tvoria prevažne listy alebo vetvy mäkkých drevín, vrátane borovice a smreku. Kŕmenie ľudskou stravou je pre ne veľmi nebezpečné. Pitva žiaľ potvrdila predpoklad ošetrovateľov, že samicu losa usmrtili nezodpovední návštevnícii ZOO a zomrela na koliku a zápal tenkého a hrubého čreva. Zápal bol spôsobený pôsobením nevhodnej stravy. „Prípad je o to smutnejší, že samica losa bola v polovici gravidity a čakala dvojčatá“, uviedli ošetrovatelia.

Tento ohavný čin spôsobil nielen chovateľskú stratu ale aj psychickú ujmu chovateľom a ostatným zvieratám vo výbehu. Napriek tomu, že návštevníkov neustále upozorňujú aby zvieratá v žiadnom prípade nekŕmili, vždy sa nájdu ľudia, ktorí toto pravidlo ignorujú.

Viac o téme: GraviditaUsmrtenieZOO Hluboká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu