Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predtým my do Maďarska, dnes naopak: Maďari cestujú za pohonnými hmotami k susedom, doma si riadne priplácajú

(Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Takmer trinásť mesiacov mohli tankovať obyvatelia Maďarska za regulované ceny. V tom čase za lacnejším benzínom a naftou cestovali do Maďarska aj Slováci. Teraz sa však karta obrátila.

Po zrušení regulácie sú v Maďarsku aktuálne ceny vyššie ako v iných krajinách, a tak Maďari chodia tankovať k nám alebo do Rumunska. Na túto „tankovaciu turistiku“ upozornil maďarský web inforstart.hu.

Na ochranu maďarsko-srbskej hranice posielame kontingent 38 príslušníkov PZ SR (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Cenový strop bol zrušený maďarskou vládou 6. decembra po naliehaní spoločnosti MOL, ktorá oznámila, že už nie je schopná dodávať na domáci trh dostatok pohonných hmôt. Vláda však nielenže zrušila cenový strop, ale zvýšila aj spotrebnú daň o 70 až 80 forintov (0,18 až 0,21 eura). Maďarské ŠPZ-ky tak vidieť najmä v Štúrove, ktorý s Ostrihomom spája Most Marie Valerie. V prepočte Maďari zaplatia za liter nafty u nás takmer o 20 centov menej, v prípade benzínu je rozdiel okolo 12 centov.

V Rumunsku je rozdiel v cenách takmer 30 centov. Preto v pohraničných obciach zaznamenali zvýšený počet áut s maďarskou poznávacou značkou. "Maďarské ceny pohonných hmôt sú vyššie  kvôli vyšším daniam, ale aj preto, že cenový strop narušil voľný trh s pohonnými hmotami a znížil konkurenciu", povedal Tamas Pletser, regionálny ropný analytik Erste Investment. Firmy v minulom roku prestali dovážať pohonné hmoty pre nízke ceny, čím sa ich nedostatok ešte prehĺbil, zatiaľ čo mnohé menšie čerpacie stanice boli nútené zatvoriť kvôli rastúcim stratám.

Premiér Viktor Orbán tak čelí doteraz najťažšej ekonomickej výzve, keď inflácia prekročila 24 % a ekonomika tento rok smeruje k stagnácii.

Viac o téme: NaftaTankovanieBenzínMaďarskoTankovacia turistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu