Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Inflácia v Maďarsku láme rekordy a neustále rastie: Chlieb je drahší o vyše 80 percent!

(Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Miera inflácie v Maďarsku v decembri naďalej rástla a dostala sa až na 24,5 percenta, pričom v novembri predstavovala 22,5 percenta. Platy však vzrástli iba o päť percent, informoval dnes maďarský Štatistický úrad.

Najviac sa zvýšili ceny elektriny, plynu a ďalších palív, výrazne vyššie sú medziročne aj ceny niektorých základných potravín, ako je napríklad chlieb. Maďarsko má aktuálne jednu z najvyšších mier inflácie v Európe a najvyššiu infláciu z Visegrádskej skupiny (V4), kam patrí ešte Česká republika, Poľsko a Slovensko. Aj keď analytici očakávali mieru inflácie vyššiu ako 25 percent, aj tento vývoj je prekvapivý.

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ceny potravín sa medziročne zvýšili o 44,8 percenta, chlieb je drahší o viac ako 81 percent. Podobne zdraželi aj vajcia, ale tiež napríklad maslo a mliečne výrobky. Kuracie mäso je oproti predchádzajúcemu roku drahšie o viac ako 50 percent. Ceny energií pre domácnosti sa zvýšili o viac ako 55 percent, na čo mala vplyv aj regulácia zavedená v snahe znížiť spotrebu. Cena plynu je medziročne vyššia o 97,8 percenta, cena elektriny o 27,8 percenta.

V Česku miera inflácie v decembri spomalila na 15,8 percenta, v Poľsku je miera inflácie 16,6 percenta a na Slovensku zostala na novembrovej úrovni 15,4 percenta.

Viac o téme: InfláciaMaďarskoEurópska úniaVyšehrádska štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu