Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ a Británia v pondelok uvalili ďalšie kolo sankcií: Irán varoval, že sa im odplatí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

TEHERÁN - Irán v utorok vyhlásil, že sa odplatí za nové sankcie Európskej únie a Británie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

EÚ a Británia v pondelok uvalili ďalšie kolo sankcií na Irán, ktorým otriasajú protivládne protesty. Vyvolala ich 16. septembra smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Amíníovej, ktorú zatkli za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Irán si vyhradzuje právo odplatiť sa

EÚ aj Británia zaviedli proti Iránu sankcie za jeho násilnú reakciu voči protestom. "Krok Európskej únie a britského režimu je znakom ich rozumovej neschopnosti správne chápať realitu v Iráne, ako aj ich zmätku ohľadne právomocí Islamskej republiky," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání.

Dodal, že Irán "si vyhradzuje právo odplatiť sa za takéto pomýlené politiky a čoskoro oznámi zoznam nových sankcií proti porušovateľom ľudských práv a podporovateľom terorizmu z Európskej únie a Anglicka".

EÚ zaviedla už štvrté kolo sankcií proti Teheránu

EÚ zaviedla od začiatku protestov už štvrté kolo sankcií proti Teheránu a zaradila na čiernu listinu ďalších 37 iránskych predstaviteľov a subjektov. Zmrazila im majetok a uvalila zákaz udelenia cestovných víz. Ide o ministra športu a velenie Zboru islamských revolučných gárd, čo je ideologická odnož iránskej armády, v 12 regiónoch krajiny, ako aj na zákonodarcov a vysokopostavených predstaviteľov štátnych médií.

Británia uvalila sankcie na piatich ďalších iránskych predstaviteľov, takže svoju čiernu listinu rozšírila na 50 jednotlivcov a organizácií, ktoré sa podľa Londýna podieľajú na tvrdých zásahoch proti protestom. Iránske súdy v súvislosti s protestmi odsúdili na smrť celkovo 18 ľudí. Štyroch z nich už popravili, čo vyvolalo silný medzinárodný hnev.

Viac o téme: ProtestySankcieBritániaEU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu