Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlas vyzval Klusa stiahnuť súhlas s nomináciou do EDA: Vyjadril sa aj hovorca prezidentky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD vyzvali Martina Klusa (nezaradený), aby stiahol súhlas s nomináciou na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Hovorí o korupcii v súvislosti s jeho nomináciou zo strany vlády. Ak Klus súhlas nestiahne, Hlas-SD sa chce obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Klus na sociálnej sieti odmietol tvrdenia opozície o korupcii aj o absencii odborných skúseností.

 "Všetci dobre vieme, že ide o čistokrvný príklad politickej korupcie, pretože Klus bol ten, ktorý v kľúčových hlasovaniach podržal vládnu koalíciu a bol ten, ktorý hlasoval za septembrový termín predčasných volieb," uviedol poslanec z Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Tvrdí, že Klusovo konanie v parlamente bolo ovplyvnené prísľubom tejto nominácie.

 

KLUS JE BEZCHARAKTERNÝ TRAFIKÁR BEZ ADEKVÁTNEHO VZDELANIA 🧟 Dopočul som sa včera od všakovakých ľudí, keď sa dozvedeli...

Posted by Martin Klus on Wednesday, February 1, 2023

Klus odmieta argumenty opozície

Podľa Šutaja Eštoka vláda rozhodla o Klusovi bez ohľadu na to, že nespĺňa základné profesionálne a kvalifikačné kritériá v rámci vzdelania, odbornosti a praxe. Klus odmieta argumenty opozície, že nominácia súvisela s podporou dočasne poverenej vlády. Tvrdí, že nominácia je ešte z októbra minulého roka, keď bol podpredsedom SaS. "Len sa z rôznych dôvodov odkladala až doteraz. Nič viac a nič menej," uviedol.

Ozrejmil, že jeho postgraduálne vzdelanie má ekonomický charakter a dodal, že EDA je politický inštitúcia Európskej únie. "Jej nominovaní členovia zastupujúci 27 členských štátov nerobia audit, ale koordinujú stovky profesionálnych audítorov v zmysle ochrany finančných záujmov Únie a jej členských krajín, o čom následne robia komplexné reporty. Preto člen nemusí byť audítor, ale najmä znalý politických a rozhodovacích procesov v EÚ a jej finančných tokov," vysvetlil s tým, že tomuto sa venoval aj na slovenskom rezorte diplomacie. Podčiarkol, že o jeho nominácii napokon rozhodne Európsky parlament a Rada EÚ.

Prezidentka nemá právomoc udeľovať súhlas pri nominácii Klusa v EDA

Prezidentka Zuzana Čaputová nemá právomoc udeľovať súhlas vo veci nominácie zástupcu SR v Európskom dvore audítorov (EDA). Upozornila však dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na potrebu zohľadňovať pri každej nominácii kritériá na odbornosť uchádzačov. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec v reakcii na výzvy opozičných strán v súvislosti s nomináciou poslanca Martina Klusa (nezaradený) na kandidáta na člena EDA.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako vysvetlil hovorca, nomináciu schvaľuje vláda bez predchádzajúceho súhlasu hlavy štátu, pretože ide o kompetenciu na základe medzinárodných dohovorov. "Podľa prezidentky by však každá nominácia mala zohľadňovať stanovené kritériá na odbornosť kandidátov, pretože je potrebné sa vyhnúť aj potenciálnemu reputačnému riziku pre Slovensko pred medzinárodnými organizáciami," uviedol Strižinec. Na túto skutočnosť podľa jeho slov prezidentka vopred upozornila premiéra.

Predstavitelia Smeru-SD apelovali v stredu (1. 2.) na prezidentku, aby riešila nomináciu poslanca Martina Klusa na kandidáta na člena EDA. Vidia za ňou korupciu, chýbajú im aj skúsenosti v odbore. Nezaradení poslanci Národnej rady SR z mimoparlamentného Hlasu-SD zase vyzvali Klusa, aby stiahol súhlas s nomináciou. Hovoria o korupcii zo strany vlády. Ak Klus súhlas nestiahne, chcú sa obrátiť na prezidentku.

Klus na sociálnej sieti odmietol tvrdenia opozície o korupcii aj o absencii odborných skúseností. Tvrdí, že nominácia je ešte z októbra minulého roka, keď bol podpredsedom SaS. Ozrejmil, že jeho postgraduálne vzdelanie má ekonomický charakter a dodal, že EDA je politická inštitúcia Európskej únie. Dodal, že o jeho nominácii napokon rozhodne Európsky parlament a Rada EÚ.  
 

Viac o téme: PrezidentkaNR SRMartin KlusEDA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu