Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty tretí (22. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko v sobotu informoval, že Ukrajine sa v piatok podarilo zmariť pokus o sabotáž ruskej prieskumnej skupiny neďaleko hranice s Ruskom v Sumskej oblasti. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 332

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 332 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
 

ONLINE

21:50 Zelenskyy a Johnson diskutovali o „mierovom vzorci“ a členstve v NATO. „Jedným z bodov mierového vzorca sú bezpečnostné záruky pre Ukrajinu,“ povedal Volodymyr Zelenskyj. Poznamenal, že najlepšou zárukou by bolo členstvo Ukrajiny v NATO.

20:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu nevylúčil, že jeho krajina dodá Ukrajine svoje tanky Leclerc. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP. "Pokiaľ ide o tanky Leclerc, nič nie je vylúčené," povedal Macron v Paríži na tlačovej konferencii s kancelárom Olafom Scholzom po spoločnom zasadaní vlád Francúzska a Nemecka.

19:00 Odvážna mladá žena išla na sólo demonštráciu na Červenom námestí v Moskve s plagátom „Nie vojne“.

17:50 Španielska polícia v nedeľu oznámila, že rozbila zločinecký gang, ktorý nelegálne prevádzkoval tri továrne na výrobu cigariet. Zamestnával a vykorisťoval pritom Ukrajincov, ktorí do Španielska ušli pred ruskou inváziou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:00 Ukrajinská vláda odvolala v nedeľu z funkcie námestníka ministra pre infraštruktúru Vasyľa Lozynského, a to za údajne prijatie úplatku vo výške 400.000 dolárov. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a denníka The Guardian odvolávajúcich sa na ukrajinské médiá. Lozynského zadržal ešte v sobotu Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU). Podľa tohto úradu prijal zmienený úplatok ako províziu za zmanipulovanie štátneho tendra na obstarávanie elektrických generátorov.

16:30 V centre New Yorku sa objavila záhrada s 335 slnečnicami – jedna na každý deň vojny. Záhradu inštalovala iniciatíva Unify Ukraine.

15:25 Západné štáty pracujú na cenových stropoch pre ruské ropné produkty tak, aby zároveň zabezpečili pokračovanie plynulých dodávok ruskej nafty, trhy sú však komplikované a je možné, že veci nepôjdu úplne podľa plánu. Uviedla to cez víkend americká ministerka financií Janet Yellenová. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:15 Boris Johnson navštívil aj Borodianku.

14:25 Nemecko môže previesť na Ukrajinu tanky Leopard 2, ktoré sa používajú iba pri cvičeniach, uvádza Der Spiegel.

13:50 Médiá uvádzajú, že bývalý britský premiér Boris Johnson dnes navštívil mesto Buča.

13:16 Francúzsko a Nemecko budú podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku "tak dlho, ako to bude potrebné", vyhlásil v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Francúzska. Informovala o tom správa agentúry AFP.

12:57 Ruské jednotky uskutočňujú ofenzívu smerom na dve mestá v ukrajinskej Záporožskej oblasti, kde sa po niekoľkých mesiacoch stagnujúceho frontu boje tento týždeň zintenzívnili, uviedli v nedeľu ruské štátne médiá. Moskvou dosadený predstaviteľ Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že sa ofenzívne akcie sústreďujú v okolí dvoch miest: Orichiv, zhruba 50 kilometrov južne od Ukrajincami ovládaného oblastného hlavného mesta Záporožie, a Huljajpole, ktoré sa nachádza ďalej smerom na východ. Informuje o tom správa agentúry AFP.

12:06 Dodávky západných zbraní Ukrajine, ktoré dosiahnu na ruské územie, povedú ku globálnej katastrofe, uviedol dnes predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Odpoveďou Ruska na vyzbrojovanie Ukrajiny podľa neho bude použitie silnejších zbraní.

11:28 Ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí "menšiu koalíciu" krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie. Vyhlásil to v nedeľu poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra PAP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

11:03 Národný protikorupčný úrad Ukrajiny oficiálne potvrdil zadržanie námestníka ministra pre rozvoj komunít, území a infraštruktúry za prijatie úplatku 400 000 dolárov. Podľa ukrajinských médií sa prípad týka Vasyla Lozinského.

10:28 Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius dúfa, že v čo najbližšom čase navštívi Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore v pre noviny Bild am Sonntag. "Je isté, že skoro pocestujem na Ukrajinu. Dokonca možno už počas uplynulých štyroch týždňov," povedal Pistorius, ktorý sa funkcie ujal vo štvrtok. Nahradil Christine Lambrechtovú, ktorá rezignovala po sérii prešľapov. Informuje správa agentúry DPA.

9:12 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko „s vysokou pravdepodobnosťou“ bude zápasiť s plánovanou expanziou armády. „Ruské vedenie s vysokou pravdepodobnosťou odhaduje, že zvýšená konvenčná vojenská hrozba bude trvať ešte mnoho rokov po skončení súčasnej vojny na Ukrajine. Rusko však s vysokou pravdepodobnosťou bude mať problémy s personálom a vybavením plánovaného rozšírenia,“ napísalo na Twitteri britské ministerstvo obrany.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu