Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Erdogan naznačil zmenu dátumu prezidentských volieb: Budú zrejme už v polovici mája

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu naznačil, že parlamentné a prezidentské voľby, pôvodne naplánované na jún tohto roka, budú preložené na 14. mája. Informuje o tom agentúra DPA.

Ľudia opäť povedia opozičnému bloku, že už majú "dosť" jeho politiky, povedal Erdogan na margo volieb na straníckom stretnutí v Ankare. Správy médií naznačujú, že skorší termín volieb by mohol Erdoganovi pomôcť, pretože v júni by mohlo k urnám prísť menej jeho voličov z dôvodu rôznych sviatkov.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

Podľa prieskumov pôjde o vyrovnaný súboj

Blížiace sa voľby predstavujú podľa DPA v čase ekonomických problémov, polarizácie a rastúcej nespokojnosti s vysokým počtom utečencov v krajine doteraz najväčšiu skúšku Erdoganovho 20-ročného vládnutia. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky pôjde o vyrovnaný súboj medzi 68-ročným prezidentom a alianciou šiestich opozičných strán vrátane sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorá zatiaľ nenominovala svojho kandidáta.Turecké parlamentné a prezidentské voľby boli pôvodne naplánované na 18. júna, hoci presný termín Erdogan dosiaľ oficiálne neoznámil.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPreloženieTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu