Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Andrej Danko vyzýva na účasť na referende: Prezidentka a premiér sa ho nezúčastnia

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko opätovne vyzýva na účasť v referende. Zdôraznil potrebu zmeny Ústavy SR a predčasných volieb. Kritizoval predstaviteľov poverenej vlády a bývalej štvorkoalície. Danko je presvedčený, že ak sa ústava nezmení, prezidentka SR Zuzana Čaputová bude ochotná zmeniť názor a "budeme ich tu mať do februára 2024".

"V sobotu (21. 1.) je veľký deň, rozhodneme o tom, či sa zmení ústava a na predčasné parlamentné voľby bude stačiť 76 poslancov alebo budeme vydaní napospas Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi, ktorí sa musia dohodnúť, nájsť 90 poslancov a zmeniť ústavu," uviedol Danko.

VIDEO Príprava miestnosti pre nadchádzajúce referendum

Príprava miestnosti pre nadchádzajúce referendum (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Prekvapil ho postoj hlavy štátu, ktorá sa podľa neho rešpektovaním možného septembrového termínu volieb rozhodla tolerovať dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Šéf SNS vyzval občanov, aby zobrali osud do vlastných rúk a na referende sa zúčastnili. "Urobme všetko preto, aby boli predčasné voľby," podčiarkol. Poukázal na aktuálnu politickú situáciu a vzťahy v bývalej štvorkoalícii.

Prezidentka sa na referende nezúčastní,rešpektuje rozhodnutie každého

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezúčastní na sobotňajšom (21. 1.) referende o zmene ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj. Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné. "Komunikácia organizátorov referenda bola menej zameraná na jeho obsah a viac na útoky proti názorovým politickým oponentom. Moja neúčasť na referende je vyjadrením môjho občianskeho postoja, ako prezidentka však robím všetky potrebné kroky na to, aby sa ústava zmenila v parlamente do konca januára a v dôsledku toho mohli byť predčasné voľby v čo najkratšom reálnom termíne," zdôraznila. 

Podčiarkla, že má v úcte referendum ako jeden z mála spôsobov, akým sa občania môžu priamo vyjadriť ku konkrétnym otázkam. Poukázala na to, že ide o jeden z inštitútov priamej demokracie v našej ústave. "Preto plne rešpektujem rozhodnutie každého občana, ktorý sa na ňom rozhodne zúčastniť. Zároveň však rešpektujem, že aj svojou neúčasťou na referende môžu občania vyjadriť svoj postoj. Buď k samotnej referendovej otázke, alebo voči tomu, kto ho inicioval," dodala.

Na zmenu ústavy sa podľa Hegera nájdu hlasy v NR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sa nezúčastní na sobotňajšom (21. 1.) referende. Označil ho za bezpredmetné, keďže sa podľa neho v Národnej rade (NR) SR nájde dostatok hlasov na zmenu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu. Stanovisko premiéra TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

Andrej Danko vyzýva na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V aktuálnej situácii je referendum úplne bezpredmetné, keďže na zmenu ústavy a predčasné voľby sa podľa doterajších vyjadrení poslancov nájde v parlamente dostatok hlasov," uviedol premiér. Zopakoval, že referendum je kampaňou predsedu Smeru-SD Roberta Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorí si "chcú zabezpečiť návrat k moci a beztrestnosť po voľbách".
 

Viac o téme: PremiérúčasťAndrej DankoEduard HegerReferendum23
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu