Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ceny potravín v roku 2022 dosiahli rekordnú výšku: Katastrofálne dôsledky pre ľudí! Odborníci hovoria o rizikách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/RÍM – Globálne ceny potravinových komodít, ako sú obilie a rastlinné oleje, boli v minulom roku najvyššie v histórii aj po tom, čo klesali deväť mesiacov po sebe, uviedla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo. Vojna na Ukrajine, suchá a ďalšie faktory viedli k zvýšeniu inflácie a zhoršili hlad na celom svete.

Index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý sleduje mesačné zmeny medzinárodných cien bežne obchodovaných potravinových komodít, sa v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 1,9 %, píše NPR. Decembrový pokles bol spôsobený poklesom cien rastlinných olejov v dôsledku klesajúceho dopytu po dovoze, očakávania zvýšenej produkcie sójového oleja v Južnej Amerike a nižších cien ropy. Klesalo aj obilie a mäso, zatiaľ čo mliečne výrobky a cukor mierne vzrástli. 

Vojna na Ukrajine - deň 318. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Po dvoch veľmi volatilných rokoch sú nižšie ceny potravinových komodít vítané," uviedol Maximo Torero, hlavný ekonóm FAO vo vyhlásení. „Je dôležité zostať ostražití a sústrediť sa na zmiernenie globálnej potravinovej neistoty vzhľadom na to, že svetové ceny potravín zostávajú na zvýšených úrovniach. Mnohé základné potraviny sa blížia k rekordným maximám a ceny ryže rastú. Stále existuje veľa rizík spojených s budúcimi dodávkami. "

Rok 2022 bol najnáročnejší

Minulý rok dosiahol index cien potravín organizácie OSN podľa údajov FAO najvyššiu úroveň od začiatku jeho záznamov v roku 1961. Februárový útok Ruska na Ukrajinu zhoršil potravinovú krízu, pretože tieto dve krajiny boli poprednými svetovými dodávateľmi pšenice, jačmeňa, slnečnicového oleja a ďalších produktov, najmä v krajinách Afriky, Stredného východu a Ázie, ktoré už zápasili s hladom.

S prerušením dodávky kritických zásob cez Čierne more vzrástli ceny potravín na rekordné hodnoty, čím sa zvýšila inflácia, chudoba a potravinová neistota v rozvojových krajinách, ktoré sú závislé od dovozu. Vojna otriasla aj energetickými trhmi a dodávkami hnojív, ktoré sú kľúčové pre produkciu potravín. Ceny pšenice a kukurice dosiahli minulý rok rekordnú výšku, hoci v decembri klesli spolu s nákladmi na ostatné obilniny, uviedla FAO. Index cien rastlinného oleja organizácie dosiahol v minulom roku historické maximum, aj keď v decembri klesol na najnižšiu úroveň od februára 2021. Za celý rok 2022 boli index cien mlieka a index cien mäsa FAO najvyššie od roku 1990.

Viac o téme: PoklesCeny potravínFAO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu