Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ceny ropy i plynu v stredu opäť klesli: Zmierňujú sa tak obavy z krízy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ceny ropy v stredu popoludní klesli o takmer 5 %, pričom cena Brentu sa prepadla pod hranicu 80 USD za barel. Dôvodom boli obavy o dopyt v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom komodity a aktuálne čelí prudkému nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa v stredu približne o 17. hodine SEČ predával po 73,15 USD (69,02 eura). To predstavuje pokles o 4,9 % oproti cene WTI deň predtým na konci obchodovania. Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla tiež o 4,9 % na 78,11 USD za barel.

(1 EUR = 1,0599 USD)

Pokles cien nastal aj pri zemnom plyne

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe klesli v stredu na najnižšiu úroveň od novembra 2021, keďže mierne zimné počasie znížilo dopyt a zmiernilo obavy z krízy dodávok. Informujú o tom správy agentúr AFP a Bloomberg. Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame sa počas obchodovania v stredu prepadla až na 64,22 eura za megawatthodinu (MWh), čo bolo najmenej od novembra 2021. O 17.30 h sa kontrakt predával po 64,30 eura za MWh.

Klesajúce ceny zabezpečujú menšie obavy z krízy

Ceny plynu od druhého decembrového týždňa klesajú, čo pomáha zmierniť obavy z dlhšej krízy, ktorá by ochromila európsku ekonomiku. Ak ceny zostanú nízke, prinieslo by to zmiernenie vysokej inflácie v celom regióne. Ak sa Európa vyhne prudkým mrazom, bude v silnej pozícii, pokiaľ ide o dopĺňanie zásob plynu po zime.

Zásobníky plynu v Európskej únii (EÚ) sú stále takmer na 84 % plné a utlmený dopyt počas sviatkov dokonca umožnil vrátiť časť plynu späť. To pomôže Európe zvládnuť akékoľvek ochladenie neskôr v priebehu zimy a znížiť deficit dodávok z Ruska. V stredu sa zvýšila aj produkcia elektriny z vetra a v Nemecku dosiahla rekord, vďaka čomu sa znížil dopyt po plyne na výrobu elektriny.

Viac o téme: CenyPoklesRopaDopyt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu