Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inflácia zlomila rekord: Dosiahla hodnoty, aké sme tu nemali 30 rokov! Razantný dopad na rast cien, stúpli o 20%

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – To, čo sme pociťovali posledné mesiace na svojich peňaženkách, má už aj percentuálnu podobu. Priemerná inflácia za celý rok 2022 dosiahla úroveň 12,8 %. Vysoký rast cien ovplyvnilo najmä zvýšenie cien energií či rekordný nárast cien potravín a pohonných hmôt. Samotné zdraženie niektorých základných potravín ako je chleba, mliečne výrobky, vajcia či zelenina prekročilo hranicu 20 %, niektoré tuky zdraželi dokonca až o 40 %.

 

Archívne video: Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rast cien sa v minulom roku výrazne zdynamizoval. Podľa dát zverejnených Štatistickým úradom SR inflácia v roku 2021 dosiahla 3,2 %, a od roku 2005 ani raz neprekročila hranicu 5 %. Vlaňajšia ročná inflácia tak prekonala predošlé maximum z roku 2000, kedy rast cien dosiahol 12 %. Vyššia inflácia bola nameraná iba v prvom roku existencie samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993, kedy prekročila 23 %.

Inflácia zlomila rekord: Dosiahla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Vysoký rast cien sa prejavil najmä kvôli zdražovaniu potravín a nealkoholických nápojov ako aj bývania s energiami, ktoré spolu tvoria 47 % percent všetkých výdavkov Slovákov. „Pri potravinách sa ceny zvýšili o 19,3 %, pričom vyšší rast sa prejavil vo všetkých deviatich sledovaných skupinách potravinových produktov. Najväčší vplyv na výdavky domácností mal celkový rast cien mäsa o viac ako 18 %, ďalej mlieka, syrov a vajec o viac ako 20 % ako aj chleba a obilnín ktoré sa za rok zvýšili približne o 21%. Najdynamickejšie stúpli ceny olejov a tukov o viac ako 42 %, ale ide o tovary s nižšou váhou vo výdavkovom koši. Ovocie bolo o 10 % a zelenina o 20 % drahšie ako v priemere v roku 2021,“ uviedol Štatistický úrad.

Pri bývaní a energiách sme zaznamenali medziročný rast cien o 15,5 %. „Takýto vývoj najvýraznejšie ovplyvnilo po úpravách regulovaných cien pre domácnosti zvýšenie cien energií (elektriny a plynu) na začiatku roka. K tomu sa v druhom polroku pripojil zrýchlený rast cien najmä dreva, preto pevné palivá za celý rok zdraželi o štvrtinu. Celkový rast výdavkov na bývanie ovplyvnilo tiež pokračujúce zdražovanie stavebných materiálov, ktoré sa prejavovalo počas celého roka vo viacerých položkách bývania. Z uvedeného dôvodu v priemere za rok stúplo imputované nájomné o viac ako 18 % a údržba opravy obydlia o takmer 19 %,“ ozrejmili.

Inflácia zlomila rekord: Dosiahla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľký vplyv malo zdraženie nafty a benzínu

Tretí najvýznamnejší vplyv na vývoj miery inflácie v roku 2022 mali podľa štatistického úradu pohonné látky, ktoré zdynamizovali rast cien v odbore doprava. Rekordné ceny sme mali možnosť vidieť najmä v druhom štvrťroku, kedy mesiac pred prázdninami rast prekročil 40%. „V priemere za celý rok boli pohonné hmoty drahšie o 26 %. O 5 % vyššie ceny museli ľudia vynaložiť tiež pri nákupe dopravných prostriedkov,“ uviedli.

V priebehu roka vzrástli tiež ceny v oblasti stravovania o 17 %, v marci došlo k zvýšeniu cien poštových služieb, do vrecka sme museli siahnuť hlbšie aj pri nákupe novín, kníh a kancelárskych potrieb. K rastu inflácie prispeli aj vyššie ceny za tovary a služby pre osobnú starostlivosť vrátane drogérií. Zvýšenie v rozpätí o 8 % až 10 % sa prejavilo aj v cenách vybraných služieb ako sú služby zubárov, zdravotníckeho personálu, služieb veterinárov či kadernícke služby.

Inflácia zlomila rekord: Dosiahla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

„V priemere za celý rok 2022 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 12,6 %, za nízkopríjmové domácnosti o 13,1 % a za domácnosti dôchodcov o 13,9 %. Štatistický úrad SR zverejňuje samostatnú informatívnu správu k inflácii za mesiac december 2022,“ zhrnuli.

Dodali ešte, že v priemere za rok 2022 pri úhrnnej miere medziročnej inflácie 12,8 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 12,5 % a čistá inflácia hodnotu 10,5 %. Ako vysvetlili, jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien (napr. ceny energií) a iných administratívnych opatrení (napríklad úprav daní a podobne). Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín.

Inflácia zlomila rekord: Dosiahla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V decembri dosiahla inflácia 15,4 %

V poslednom mesiaci minulého roka väčšina výdavkov Slovákov vrátane cien potravín a bývania pribrzdila tempo svojho rastu. Inflácia zostala na 15,4 %. „Miernym bonusom pred Vianocami bol v porovnaní s novembrom pokles cien pohonných hmôt, alkoholických nápojov, ovocia, zeleniny ako aj olejov a tukov. V medziročnom porovnaní ide však stále o rekordy, potraviny boli drahšie o 29 % a položky súvisiace s bývaním takmer o 17 %,“ informoval Štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v decembri 2022 boli medzimesačne vyššie o 0,2 %, čo predstavuje najnižší medzimesačný prírastok cien v tomto roku. „V priemere ceny z mesiaca na mesiac od januára stúpali o 1,2 %. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rástla a v novembri a decembri sa zastavila na hodnote 15,4 %,“ dodali.

Viac o téme: PotravinyEnergieBývanie ZdražovaniePohonné hmotyInfláciaRok 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu