Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivé svedectvo Rusov, ktorí prežili: Toto nastalo po smrteľnom ukrajinskom útoku v Makijivke

Robotníci upratujú trosky po ukrajinskom raketovom údere v Makijivke, v Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny,
Robotníci upratujú trosky po ukrajinskom raketovom údere v Makijivke, v Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Štyri rakety Himars zasiahli 1. januára o 00:01 vojenský tábor ruskej armády v Doneckej oblasti ovládanej Ruskom. Mnoho ruských vojakov zomrelo. Teraz pozostalí a príbuzní prehovorili o tom, aký obraz sa im naskytol.

Ruské úrady potvrdili smrť 63 regrútov pri raketovom zásahu neďaleko Donecka. Na druhej strane Ukrajinci hovoria o niekoľkých stovkách. Výpovede očitých svedkov a príbehy príbuzných naznačujú, že Rusi toto číslo dosť masívne podhodnotili.

Vojna na Ukrajine - deň č. 314 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Mnoho Rusov zomrelo, keď štyri rakety Himars zasiahli školu v Makijivke, ktorá bola prerobená na vojenský tábor. Ukrajinci sa znova a znova bránia proti ruským útočným bojovníkom takýmito útokmi na kasárne alebo muničné sklady ďaleko za frontom - a oveľa úspešnejšie ako Rusi svojimi plošnými útokmi bezpilotných lietadiel, ktoré Ukrajinci vo veľkom počte zachytávajú.

Nie po prvý raz sa Ukrajincom podarilo tvrdo zasiahnuť Rusov. Teraz sa objavili prvé správy od preživších útoku z 1. januára.

Po raketovom útoku z mŕtvych nezostalo takmer nič

Príbuzní dvoch vojakov z regiónu Samara hovoria, že v čase útoku sa v budove nachádzalo okolo 400 vojakov. Niektorí mohli utiecť po prvom zásahu rakety. Jeden z týchto vojakov hovorí, že mnohých mŕtvych možno identifikovať iba pomocou testov DNA. "Museli sme si utrieť ich mozgy z topánok," povedal preživší.

Príbuzný jedného preživšieho hovorí: „Bolo oveľa viac zabitých (ako potvrdených 63). Stále vyťahujú mŕtvych spod trosiek.“ Aj manželka jedného regrúta hovorí, že mŕtvych je určite viac. "Viem, že mnohí z nich boli zasiahnutí tak, že z nich takmer nič nezostalo."

Iná manželka hovorí: „Môj manžel mi poslal správu. Je živý a zdravý. Zavolali ďalších preživších. Chodia nahí v žabkách.“ Nič nezostalo: žiadne lieky, žiadne peniaze, žiadne jedlo. "Je to zlé."

Prezradili miestni obyvatelia miesto pobytu ruských regrútov?

Aj v Rusku sa špekuluje, ako Ukrajinci presne vedeli, kde sú stovky ruských vojakov. Britský vojenský historik Chris Owen na Twitteri odmietol špekulácie, že dáta z mobilných telefónov zradili Rusov ako bájky. "Je nepravdepodobné, že by bol vojenský útok nalákaný signálmi mobilných telefónov," povedal Owen.

Príbuzní obetí skôr predpokladajú, že ukrajinskí obyvatelia regiónu poskytli informácie armáde ako informátori. Na jednom ruskom kanáli Telegram sa hovorí: „Makijivka je malé mesto. Každý vidí, kto alebo čo prichádza do areálu. Najmä keď je tam veľa bojovníkov a vojnovej techniky. Nie všetci sú tam naklonení Rusku. Sú tu nejakí špióni."

Viac o téme: Obeteútok UkrajinaDoneckMakijivka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu