Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sankcie zmenili Rusko na nepoznanie, problémy postihujú ťažký priemysel aj životy bežných ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Život v Rusku sa od vojny na Ukrajine rapídne zmenil aj napriek tomu, že boje prebiehajú výhradne na území nášho východného suseda. Následky sankcií, ktoré uvalil na Moskvu Západ, sa premietli aj do bežného života. Trpia nimi najmä bežní obyvatelia.

Po tzv. „špeciálnej vojenskej operácii“, ktorú na Ukrajine rozpútal prezident Vladimir Putin, sa západné mocnosti rozhodli tento akt potrestať. Sankcie, ktoré boli uvalené na Rusko, postihli životy všetkých obyvateľov. Západ síce nedosiahol kolaps ruskej ekonomiky, no nedostatok tovaru či obmedzený prístup k službám sa stali súčasťami každodenného života Rusov. Portál Moscow Times uvádza niekoľko prípadov, ako sa sankcie v Rusku prejavili. 

Slabá mobilná sieť

Podľa ruskej informačnej analytickej agentúry TelecomDaily sa rýchlosť internetu pre mobilné telefóny v Rusku spomalila oproti minulému roku o 0,6 megabitu za sekundu. Viaceré veľké spoločnosti ako Nokia alebo Ericsson už krajinu opustili. Mobilní operátori, ktorí v Rusku naďalej pôsobia, sa problém snažili vyriešiť prepracovaním frekvencie siete 3G. Podľa odborníkov je však takýto spôsob z dlhodobého hľadiska nereálny. 

Výroba sladkých pokrmov

Riaditeľ továrne na cukrovinky v meste Perm, Boris Schweizer, v októbri uviedol, že závod, jeden z najväčších v regióne, bol po uvalení sankcií nútený zmeniť receptúry niektorých svojich výrobkov. Dôležité ingrediencie sa totiž prestali dovážať. Niektoré suroviny sa v Rusku jednoducho nedajú vypestovať. Typickým príkladom sú kakaové bôby. Okrem toho bola továreň nútená nájsť nové zariadenia na výrobu, keďže dodávatelia zo všetkých odvetví začali postupne opúšťať krajinu.

Sankcie zmenili Rusko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Problém s MHD a výrobou vozidiel

Spoločnosť Simetra uviedla, že len v tomto roku zrušili dopravcovia v 84 ruských mestách 200 autobusových a trolejbusových liniek. Zmena nastala po prerušení zmlúv s dodávateľmi, čo následne ovplyvnilo výrobcov automobilov. Práca závodu na výrobu nákladných vozidiel v Tikhvine (Leningradská oblasť) bola v lete pozastavená na viac ako dva mesiace, pretože sa minuli guľôčkové ložiská vyrobené v USA, ktoré sú nevyhnutné pre výrobný proces.

Čoraz prázdnejšie budovy 

Budovy s kancelárskymi priestormi na prenájom a nákupné centrá zívajú čoraz väčšou prázdnotou. V dôsledku sankcií sa z Ruska sťahujú veľké zahraničné spoločnosti, ale aj drobní podnikatelia. Počet voľných priestorov v ruských kancelárskych budovách a nákupných centrách naďalej rastie v dôsledku odchodu veľkých zahraničných maloobchodníkov. Odhaduje sa, že podiel voľných priestorov v nákupných centrách v Moskve dosiahne do konca roka 17 percent. V prípade kancelárskych priestorov je to 12 percent.

Sankcie zmenili Rusko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Krematóriá

Krematórium v juhozápadnom meste Voronež bolo nútené tento mesiac zatvoriť po tom, čo sa pokazila jeho jediná kremačná komora. Poškodená rúra sa momentálne nedá ani vymeniť, pretože tu platí zákaz dovozu high-tech tovaru do Ruska. Kremačné zariadenie Tabo-CS sa používa v desiatkach ďalších miest po celom Rusku vrátane Petrohradu a Novosibirska.  

Viac o téme: SankcieRuskoMoskvaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu