Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Austrália odhalila skupinu ruských špiónov: Z krajiny sú už preč

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrália vyhostila rozsiahlu skupinu ruských špiónov, ktorí vystupovali ako diplomati. Informuje agentúra AP.

Členmi skupiny boli údajní zamestnanci veľvyslanectva a konzulátu i ďalšie osoby, ktoré vystupovali pod krycími menami, napísal v piatoké austrálsky denník The Sydney Morning Herald (SMH) s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s operáciou.

Austrálska bezpečnostná spravodajská organizácia (ASIO) v utorok oznámila, že "zachytila" rozsiahlu špionážnu skupinu a "narušila" jej činnosť. Šéf ASIO Mike Burgess túto sieť označil za "hniezdo" špiónov, pretože bola rozsiahlejšia a nebezpečnejšia než skupiny, voči ktorým predtým austrálske úrady zasiahli. "Okrem iných škodlivých činností chceli kradnúť citlivé informácie," uviedol Burgess.

Deportácia prebehla potichu

Špióni boli dobre vycvičení, pretože používali dômyselné spôsoby na zakrytie svojich aktivít. ASIO ich podľa Burgessa dopravila preč z krajiny "potichu a profesionálne". Ruské veľvyslanectvo v Austrálii na žiadosť AP o vyjadrenie nereagovalo. Objavili sa však obavy, že verejné vypovedanie týchto špiónov z krajiny môže viesť k odvetným krokom voči diplomatom a ďalším Austrálčanom, ktorí žijú v Rusku.

Viac o téme: VyhostenieAustráliaRuskí špióni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu