Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína sa postarala o prevratný objav: Na povrchu Mesiaca sa našlo čosi nečakané, je to priamy dôkaz o aktívnej činnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Vďaka čínskemu roveru, ktorý na Mesiaci zbieral vzorky hornín, sa budú prepisovať poznatky o tomto nebeskom telese. Regolit, ktorý rover nazbieral, odhalil okrem typických mesačných hornín aj úplne nový typ mesačného čadiča. Mal by pochádzať ešte z čias, keď boli na Mesiaci aktívne vulkány.

archívne video

V pralese objavili nový kmeň

Čínski vedci našli pomocou roveru Chang'e 5 nový druh horniny, aký sa na Mesiaci nepodarilo ešte nikomu lokalizovať. Ako uvádza Science Alert, z celkovej hmotnosti 1,731 kilogramu regolitu (materiál, ktorý pokrýva povrch Mesiaca), sa podarilo identifikovať sedem typov hornín. Jednou z nich je mesačný čadič. Vedci sa domnievajú, že je to pozostatok vulkánov, ktoré boli na Mesiaci aktívne v dávnych dobách. 

Presun 

Keďže sa jedná o najmladšiu vzorku zozbieraného regolitu, vedcom to umožňuje nahliadnuť do iného časového obdobia. Čo sa týka všetkých hornín vo vzorke, predpokladá sa, že na dané miesto sa dostali z inej časti nebeského telesa. Podľa tvrdenia vedcov môže ísť aj o vzdialenosť 400 kilometrov. Pri dopade asteroidov sa horniny môžu silou nárazu premiestniť aj o stovky kilometrov ďalej. Chang'e 5 zhromaždil vzorky v oblasti Mons Rümker na severe.

"V takejto mladej geologickej jednotke by sa široká škála kôrových komponentov z rôznych zdrojov prepravila na miesto pristátia Chang'e-5 prostredníctvom posledných prebiehajúcich povrchových procesov na Mesiaci," píšu vedci vo svojej štúdií.

Ešte sme tam neboli

Výsledkom objavu je teória, že úlomky novoobjavených hornín z povrchu Mesiaca pochádzajú z miest, kde ľudská noha ešte nevkročila. Ide o častice, ktoré obsahujú vysoké percento titánu a sklovitú štruktúru zapustenú do horniny. Treba však doplniť, že nové horniny zaberali vo vzorke len zhruba 0,2 percenta regolitu.  


 

Viac o téme: RoverObjavČadičMesiacČinaRegolit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu