Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aký je dôvod ruského neúspechu pri Bachmute? Simonov v tom má jasno, nepriateľa obviňuje z...

Ukrajinské mesto Bachmut po ruskom útoku.
Ukrajinské mesto Bachmut po ruskom útoku. (Zdroj: SITA/AP/Libkos)

BACHMUT – Situácia okolo Bachmutu je naďalej rovnaká. Rusi sa toto mesto pokúšajú dobyť, no v ceste im stoja ukrajinské jednotky. Tento stav však nemôže trvať donekonečna. Rusov pri každom útoku ubúda a jednotky sa nedopĺňajú. Proruský novinár Alexander Simonov je názoru, že Putinovo vojsko čelí príliš veľkému počtu vojakov na strane nepriateľa.

Alexander Simonov, proruský spravodajca, informuje svojich sledovateľov na sociálnej sieti Telegram o aktuálnom vývoji vo vojne na Ukrajine. Len prednedávnom sa vyjadril, že wagnerovci (ruská strana) čelia 27 brigádam, piatim práporom a kombinovaným jednotkám špeciálnych síl pluku Azov. Ukrajinské sily v okolí Bachmutu majú ťažké straty a preto musia podľa neho často rotovať. 

Nie je to reálne 

V ďalšom príspevku Simonov znázornil mapu bojov, ku ktorej sa vyjadril nasledovne: "Toto je dôkaz, prečo Rusi v oblasti Bachmutu nepostupujú tak rýchlo, ako by sme si priali." Podľa západných spravodajcov je Simonovo tvrdenie príliš prehnané. Každá ukrajinská brigáda je tvorená približne 4-tisíc vyzbrojenými mužmi. To, čo znázorňuje mapa, nemôže byť reálne. V opačnom prípade by sa pri Bachmute nachádzala polovica ukrajinskej armády. "Rusi si vymysleli dôvod, prečo nemôžu obsadiť Bachmut. Údajne je to preto, že Ukrajinci sem poslali obrovské množstvo vojakov. Vyzerá to tak, že pomer síl je u Ukrajincov 10-krát väčší," vyjadril sa na Twitteri autor zdieľaného príspevku Dmitrij.

Úspech ukrajinskej armády však podľa Západu nespočíva v údajnom obrovskom počte vojakov, ale v zlej taktike ruského útoku. Prvé línie tvoria totiž bývalí väzni, ktorým sa zvykne hovoriť aj "potrava pre delá". Profesionálni vojaci nastupujú až po nich. Takýmto spôsobom však prichádzajú o veľké počty mužov, ktoré wagnerovci už nie sú schopní dopĺňať.  
 

Viac o téme: SpomalenieVojna na UkrajineBachmutAlexander SimonovRuská ofenzíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu