Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajina usvedčila Rusko z klamstva: Tanky mali byť zničené na prach, pravda Rusov napáli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Tanky, ktoré Ukrajine dodalo Poľsko, sú v súčasnosti nasadené do bojov pri Charkove a Odese. Vojenské vozidlá zostali počas útokov neporušené. Ruská propaganda však hlásila, že ich útok na poľské bojové stroje bol úspešný a premenil vojenskú techniku na prach.

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (archívne video)

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (Zdroj: profimedia.sk)

Poľsko poskytlo Ukrajine 250 tankov T-72M1 a T-72M1R. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že stroje boli zbombardované z ruských bojových lietadiel Tu-95 ešte koncom minulého týždňa. Podľa propagandy Kremľa mali rakety odpálené z Kaspického mora rozdrviť bojové vozidlá na prach, uvádzajú Wiadomości. 

Podľa ukrajinských zdrojov však nebolo zničené žiadne z bojových obrnených vozidiel, ktoré dodali Poliaci ukrajinskej armáde. Všetky tanky do jedného sa nachádzajú neďaleko Odesy a Charkova. Ako už skôr informovalo britské ministerstvo obrany, Rusko bude teraz primárne smerovať svoju raketovú paľbu na Ukrajinu, aby prerušilo dodávateľský reťazec zbraní od západných spojencov.

Rusi sú slepí 

Podľa ministerstva k takýmto pokusom útokov na Kyjev došlo v nedeľu a v pondelok a aj minulý týždeň, keď okupanti narazili na železničný tunel Beskidzki. Po tom, ako Spojené štáty schválili dodávku delostreleckých systémov HIMARS a Spojené kráľovstvo sa zaviazalo vybaviť Ukrajinu M270 MLRS, paľba sa pravdepodobne výrazne zintenzívni. Na druhej strane má však Rusko veľmi slabé schopnosti v oblasti spravodajstva. Vojaci nepoznajú trasu presunu zbraní ani miesto ich uskladnenia.

Ukrajina usvedčila Rusko z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Rusi majú slabý spravodajský prieskum. Ak sa niekto na sociálnych sieťach nepochváli umiestnením skladu zbraní, je nepravdepodobné, že riadené strely odpálené z lietadiel nad Čiernym alebo Kaspickým morom dorazia až do cieľa. V Kyjeve sa hovorí o zasiahnutí poľských tankov T-72. Ide však predovšetkým o odkaz vrchnému veliteľovi Vladimirovi Putinovi, nie o realitu," vyjadril sa nemenovaný zdroj.

Ako postupuje Ukrajina? 

Nepravdivé ubezpečenia Moskvy o údajnom ničení ukrajinskej vojenskej techniky pravidelne opravujú ukrajinské médiá. Napríklad na Telegrame zverejňujú fotografie zobrazujúce reálny stav vozidiel dodaných od spojencov. Šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyszyn zasa pozval médiá do Kyjeva, aby ich zástupcovia zhodnotili skutočný stav. Na zverejnených fotografiách nie je ani stopa po poškodení ukrajinskej vojenskej techniky. 

Viac o téme: PropagandaRuskoPoľskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu