Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštrnásty (3. január 2023)

Vladimir Putin počas novoročného prejavu Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas novoročného prejavu (Zdroj: repro foto Twitter)

KYJEV - Rusko plánuje dlhotrvajúcu kampaň útokov s bezpilotnými lietadlami vyrobenými v Iráne, aby "vyčerpalo" Ukrajinu, uviedol v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 313

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 313 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Vo veku 80 zomrel v utorok v Moskve Ruslan Chasbulatov, bývalý predseda Najvyššieho sovietu Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (RSFSR). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:55 Vo veku 91 rokov zomrel ukrajinský filológ Viktor Fajnberg, člen skupiny ôsmich disidentov, ktorí v roku 1968 na moskovskom Červenom námestí verejne vystúpili proti okupácii Československa. V utorok to oznámili Fajnbergove deti, na ktoré sa odvoláva Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), píše TASR.

19:42 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok nariadil ministerstvu kultúry, aby od začiatku februára zabezpečilo v ruských kinách premietanie dokumentárnych filmov venovaných útoku na Ukrajinu a boju proti "neonacistickej" ideológii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:37 Britský premiér Rishi Sunak v utorok telefonicky ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o dlhodobej podpore Spojeného kráľovstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúr DPA a PA Media.

17:58 Ruský prezident Vladimír Putin nariadil ruskému ministerstvu kultúry, aby zabezpečilo premietanie dokumentárnych filmov o vojne na Ukrajine v ruských kinách. Rezort kultúry má tiež poskytnúť potrebnú podporu ruským dokumentaristom, aby mohli vzniknúť snímky ukazujúce "odvahu" a "hrdinstvo" ruských vojakov. Vyplýva to z nariadenia vláde zverejneného na webe Kremľa.

17:05 Ruskí predstavitelia pripísali vinu za smrtiaci ukrajinský útok v meste Makijivka na východe Ukrajiny vojakom používajúcim mobily. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

16:16 Ukrajina potrebuje našu podporu viac ako kedykoľvek predtým, povedal v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v Paríži. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

14:59 Rusko síce vojnu proti Ukrajine prehráva, ale nechystá sa ju ukončiť av tomto roku naopak chystá novú ofenzívu, varuje podľa agentúry Ukrinform ukrajinská rozviedka. Ruská armáda podľa tajnej služby môže v nasledujúcich štyroch či piatich mesiacoch stratiť ďalších 70-tisíc vojakov, na čo je však vedenie Ruska pripravené.

14:24 Novinár nemeckého bulvárneho denníka Bild utrpel ľahké zranenie hlavy pri výbuchu, ktorý v meste Kramatorsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti spôsobil pád rakety. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica Sky News.

13:50 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (26. 12. –  2. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 24.366 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 469 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 22.104 ľudí.

"Vzhľadom na zvýšené počty odchádzajúcich odídencov zo Slovenska smerom na Ukrajinu v predchádzajúcich dňoch z dôvodu vianočných sviatkov, MV SR očakáva v najbližších dňoch prechodne zvýšený počet prichádzajúcich. Zväčša pôjde o osoby, ktoré už majú na Slovensku vytvorené zázemie," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

13:45 Ukrajinský parlament po protestoch poľskej diplomacie odstránil zo svojej internetovej stránky príspevok oslavujúci lídrov ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny Stepana Banderu. Oznámila to dnes agentúra PAP. Poľsko od ruskej invázie na Ukrajinu z konca vlaňajšieho februára vystupuje ako jeden z najväčších spojencov Kyjeva.

"Pre poľský štát je oslavovanie Banderu neprijateľné," povedal námestník poľského ministra zahraničia Arkadiusz Mularczyk v poľskom rozhlase. Odstránenie príspevku z parlamentného webu svedčí podľa neho o tom, že "ukrajinská strana vypočula hlas Poľska".

13:10 Ukrajinská tajná služba SBU obvinila v neprítomnosti veliteľa ruských strategických bombardérov, generála Sergeja Kobylaša, a bývalého veliteľa Čiernomorského loďstva, admirála Igora Osipova kvôli bombardovaniu a ostreľovaniu civilných cieľov na Ukrajine. Oznámili to dnes ukrajinské médiá.

"Vyšetrovatelia SBU zhromaždili kvalitné dôkazy proti dvom členom najvyššieho ruského velenia, ktorí nesú zodpovednosť za ničenie civilných objektov," uviedla služba vo vyhlásení.

Viac o téme: RuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu