Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Bielorusko nad svojím územím zostrelilo ukrajinskú raketu: Ukrajina podozrieva Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Na územie Bieloruska údajne dopadla ukrajinská raketa z protiraketového systému S-300. Informovala o tom stanica Sky News, ktorá sa odvoláva na bieloruskú agentúru Belta.

Incident sa odohral medzi 10.00 h a 11.00 h miestneho času (12.00 h – 13.00 h SEČ) a v tom istom časovom intervale Rusko vypálilo smerom na Ukrajinu množstvo rakiet, píše agentúra Reuters. Bieloruské ministerstvo obrany vyšetruje, či bieloruský systém protivzdušnej obrany raketu zostrelil, alebo či išlo o pochybenie. Agentúra Belta zverejnila fotografiu, na ktorej sú podľa nej na prázdnom poli časti strely odpálenej systémom S-300. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa správ miestnych médií požiadal "skupinu špecialistov", aby incident vyšetrila, píše Sky News. Ukrajina sa ešte k záležitosti nevyjadrila.

Bielorusko raketu zostrelilo

Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho systém protivzdušnej obrany v pohraničnej oblasti v okolí mesta Brest vo štvrtok okolo 10.00 h miestneho času (08.00 h SEČ) zostrelil raketu z ukrajinského systému S-300. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V novembri dopadla raketa na územie Poľska

V novembri dopadla na územie Poľska raketa, ktorá mohla byť vypálená ukrajinským systémom protivzdušnej obrany, pripomína Sky News. V dôsledku explózie zomreli dvaja muži a ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia. Systémy S-300 boli vyvinuté v niekdajšom Sovietskom zväze a v súčasnosti ich používa Rusko i Ukrajina.

Bielorusko si po dopade rakety predvolalo ukrajinského veľvyslanca

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s dopadom rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany neďaleko mesta Brest na západe Bieloruska. Ukrajinskému veľvyslancovi "bol vyjadrený dôrazný protest v spojitosti s odpálením protilietadlovej riadenej strely systému S-300 z územia Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Minsku, z ktorého citovala agentúra AFP.

Minsk žiada od Kyjeva, aby celú udalosť okamžite vyšetril a varoval, že incidenty tohto druhu sa nesmú opakovať, pretože by mohli mať "katastrofálne dôsledky".

Môže ísť o zámernú provokáciu Ruska

Ukrajina vo štvrtok uviedla, že dopad rakety na územie v západnej časti Bieloruska mohol byť aj "zámernou provokáciou" zo strany Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v reakcii na incident vo štvrtok večer vydalo ukrajinské ministerstvo obrany. Súčasne vyjadrilo pripravenosť vykonať vyšetrovanie, a to aj za účasti expertov "z radov štátov, ktoré nie sú spojené s podporou Ruska ako teroristického štátu". Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovaná agentúrou TASR.

Viac o téme: RaketaDopadBieloruskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu