Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Izraelský parlament vyslovil dôveru novej Netanjahuovej vláde

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Amir Cohen/Pool Photo via AP)

JERUZALEM — Poslanci izraelského parlamentu vyslovili vo štvrtok dôveru novej koaličnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua. V 120-člennom Knesete podporilo v poradí šiesty Netanjahuov kabinet 63 poslancov, 54 bolo proti, informuje denník The Jerusalem Post.

Za nového predsedu izraelského parlamentu krátko predtým poslanci zvolili Amira Ohanu z Netanjahuovej pravicovej strany Likud. Ide o vôbec prvého šéfa Knesetu, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, píše agentúra AFP. Bezprostredne po hlasovaní o dôvere zložil 73-ročný Netanjahu — vôbec najdlhšie slúžiaci izraelský premiér — a členovia jeho kabinetu predpísanú prísahu.

Agentúra AP označila novú, v poradí 37. vládu za najpravicovejšiu a najviac nábožensko-konzervatívnu v dejinách štátu Izrael. Jej ktorej súčasťou sú okrem Likud aj židovskí ultranacionalisti a náboženské strany.

Zloženie kabinetu vyvolalo znepokojenie

Víťazstvom v predčasných voľbách, ktoré sa v Izraeli konali 1. novembra, Netanjahu získal mandát na zostavenie vlády napriek tomu, že je obvinený z korupcie. Zloženie nového kabinetu vyvolalo znepokojenie nielen zo strany sekulárnej časti izraelskej spoločnosti či LGBT komunity, ale aj podnikateľského či vojenského sektora. Podľa AFP sa v tejto súvislosti objavujú obavy z možného ďalšieho vyhrotenia situácie v Pred jordánsku, ktoré je opakovane dejiskom zrážok medzi palestínskymi radikálmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami. Tamojšiu situáciu považujú analytici za najhoršiu za posledných 20 rokov.

Nová vláda by okrem iného chcela obmedziť právomoci nezávislej izraelskej justície a pokračovať v rozširovaní nelegálnych židovských osád v okupovanom Pred jordánsku. Netanjahu za svoj hlavný zahraničnopolitický cieľ označil snahu zabrániť Iránu získať jadrové zbrane a zaistiť vojenskú prevahu Izraela v regióne. Chce tiež dosiahnuť dohody o normalizácii vzťahov s ďalšími arabskými krajinami.

Putin privítal návrat Netanjahua, chce posilniť vzťahy s Izraelom

Šéf Kremľa Vladimir Putin privítal návrat staronového izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa vo štvrtok po roku a pol vrátil k moci. Putin v tejto súvislosti ocenil Netanjahuov prínos k rozvíjaniu priateľských vzťahov s Ruskom, informuje agentúra AFP.

"Verím, že nová (izraelská) vláda pod vaším vedením bude pokračovať v línii posilňovania rusko-izraelskej spolupráce vo všetkých oblastiach, v prospech našich národov a v záujme zaistenia mieru a bezpečnosti Blízkeho východu," uvádza sa v Putinovej gratulácii Netanjahuovi, ktorej text zverejnil Kremeľ.

Biden sa teší na spoluprácu 

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že sa teší na spoluprácu so staronovým izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorého označil za svojho dlhoročného "priateľa". Washington však bude vystupovať voči akýmkoľvek krokom ohrozujúcim takzvané dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, zdôraznil Biden, informuje agentúra AFP. Biden sa podľa vlastných slov teší na to, že bude môcť s Netanjahuom spolupracovať pri riešení aktuálnych výziev v regióne Blízkeho východu vrátane hrozby, ktorú predstavuje Irán.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken zase uviedol, že Washington bude posudzovať novú izraelskú vládu na základe jej politiky, a nie podľa osobností, ktoré ju tvoria. V Netanjahuovej šiestej vláde je aj krajne pravicový politik Itamar Ben-Gvir, ktorý bude viesť novovytvorené ministerstvo národnej bezpečnosti.

Viac o téme: VládaDôveraIzraelBenjamin NetanjahuParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu