Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristoôsmy (28. december 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexey Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - V rámci sporu, či majú byť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) odobraté dva chrámy, ktoré na území kláštorného komplexu v Kyjeve využíva na základe zmluvy o prenájme uzavretej so štátom, vyzvalo v utorok ukrajinské vedenie cirkev, aby sa dištancovala od Moskvy. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Boje v Bahmute

Boje v Bahmute (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Od začiatku vojny, ktorú koncom februára Rusko rozpútalo na Ukrajine, dostalo na Ukrajine zásah viac ako 700 zariadení kritickej infraštruktúry. V televíznom rozhovore to v stredu uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, pričom spresnil, že ide napríklad o plynovody, elektrické rozvodne či mosty. "Vo všeobecnosti máme na Ukrajine k dnešnému dňu informácie o viac ako 35.000 objektoch poškodených v dôsledku ruských útokov," povedal Jenin.

20:18 Na Kryme boli traja mladí ľudia uznaní vinnými z "diskreditácie" ruskej armády za to, že počúvali ukrajinské piesne.

18:20 V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa začali v stredu ráno demontovať drevené oplotenie okolo pamätníka ruskej cárovnej Kataríne II. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na miestne médiá.

18:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v stredu pred poslancami ukrajinského parlamentu s každoročným posolstvom. Tento svoj prejav avizoval deň predtým vo večernom videopríhovore. Podľa poslanca Jaroslava Železňaka sa začiatok prejavu oddialil pre letecký poplach. Zelenského prejav trval asi 50 minút, informovala britská stanica BBC.

17:35 Ministri obrany Ruska, Turecka a Sýrie sa v stredu zišli na predtým neohlásenej schôdzke v Moskve. Išlo o prvé stretnutie na úrovni ministrov týchto krajín od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

16:55 3 zranení vrátane dieťaťa pri ruskom útoku na Chersonskú oblasť. Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval, že ruské ostreľovanie dediny Kizomys v Chersonskej oblasti zranilo troch ľudí vrátane 14-ročného dieťaťa.

16:25 V Moskve generála ministerstva pre mimoriadne situácie Anatolija Elizarova takmer zabil obyčajný cencúľ. Hospitalizovali ho s poranením hlavy.

15:45 Ukrajinskí špecialisti pracujú na vytvorení dronov na neutralizáciu iránskych dronov. Výsledky budú začiatkom marca. Uviedol to minister pre digitálnu transformáciu Fedorov.

14:10 Kremeľ zavrhol v stredu desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú "realitu" a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Nemôže existovať taký mierový plán pre Ukrajinu, ktorý nebude prihliadať na súčasnú realitu súvisiacu s ruským územím a pripojením štyroch regiónov k Rusku. Plány, ktoré na tieto skutočnosti nebudú brať ohľad, nemôžu byť mierové," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:05 Ukrajina odsúdila Ukrajinca na 11 rokov väzenia za to, že ruským silám odovzdal miesta, kde sa nachádzajú bombové kryty a pozície ukrajinských jednotiek, uviedla ukrajinská bezpečnostná služba.

13:09 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pricestoval v stredu na návštevu Kyjeva. Ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny, odkedy bol v máji tohto roka vymenovaný do funkcie. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské i francúzske médiá.

12:25 Návrh Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN nie je prekvapením, keďže Moskva napadnutím Ukrajiny zničila poriadok a bezpečnosť, vyhlásil v stredu námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

12:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vo svojom desaťbodovom mierovom pláne pre Ukrajinu okrem iného vyzvať na obnovenie bezpečnosti v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne, ale napríklad aj na ochranu ukrajinského životného prostredia. Vyplýva to z prehľadu, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že prípadný plán musí brať do úvahy ruské územné zisky počas vojny na Ukrajine.

11:39 Šéf ruského leteckého prepravcu Aeroflot Sergej Alexandrovskij vyzval ruskú vládu na podporu ruského leteckého sektora, ktorý v súčasnosti ťahá, v porovnaní so zahraničnou konkurenciou, za kratší koniec. Informovala o tom agentúra Reuters.         

11:23 Jeden z najmocnejších kremeľských poradcov Sergej Kirijenko navštívil na juhu Ukrajiny Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), obsadenú ruskou armádou. Oznámil to v stredu predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

10:59 Poľsko sa chystá zintenzívniť a zrýchliť prepravu ukrajinských nemocničných pacientov – vrátane ranených vojakov – do ďalších európskych krajín, pričom niektorí budú prevezení do poľských nemocníc. V stredu to pre tlačovú agentúru PAP povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz.

10:23 Cena plynu pre európsky trh pokračuje v poklese a dnes dopoludnia sa kontrakt k januárovému dodaniu suroviny prepadol až na 76,18 eura za megawatthodinu (MWh). Ukazujú to záznamy vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku, ktorý je pre ceny v Európskej únii kľúčový. Cena plynu sa tak dostala najnižšie od februára, keď začala ruská invázia na Ukrajinu.

9:48 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu zverejnil údaj o doterajšom počte civilistov zabitých v ruskej vojne na Ukrajine a uviedol, že má zaznamenaných 6884 usmrtených ľudí vrátane 429 detí. TASR prevzala informácie z webového portálu britského denníka The Guardian.

9:29 Ruské útoky v Bahmute.

Ruské útoky v Bahmute
Zobraziť galériu (2)
Ruské útoky v Bahmute  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

9:11 Ruská armáda vypálila v uplynulých 24 hodinách v ukrajinskom meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele. Oznámila v stredu ráno ukrajinská armáda. Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá, približuje ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

9:07 Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách. V stredu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS, ktorú citovala webová stránka britského denníka The Guardian.

8:37 - Nápor ruskej ofenzívy pri východekrajinského mesta Bachmut sa zrejme blíži k vrcholu, po ktorom začne postupne slabnúť. Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Usudzuje tak okrem iného z toho, že vysoké straty prinútili ruské velenie vysielať do útokov menšie skupiny.

7:09 Vianočné trhy v Moskve sú v plnom prúde a lesknúce sa ľadové sochy vítajú návštevníkov Gorkého parku. Niektorí obyvatelia ruskej metropoly ale priznávajú, že sa pred tradičnými oslavami Nového roka musia nútiť, aby sa cítili sviatočne. V pouličných rozhovoroch v centre hlavného mesta niektorí tiež uviedli, že pri nákupoch potravín a darčekov zaznamenali nedostatok západného tovaru, píše agentúra Reuters. Upozorňuje pritom, že ruské zákony obmedzujú informovanie o špeciálnej vojenskej operácii, ako Rusko nazýva inváziu svojich vojsk na Ukrajinu.

6:00 Obyvatelia Kyjeva budú musieť až do konca zimy počítať s náhlymi výpadkami elektriny, upozornila v utorok administratíva ukrajinského hlavného mesta. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Budeme musieť žiť za týchto podmienok celú zimu," uviedol námestník šéfa kyjevskej administratívy Petro Pantelejev pre ukrajinskú televíziu.

Pravoslávna cirkev by mala Putina vyhlásiť za Satana, vyhlásil Danilov

"Ak nemáte žiadne vzťahy s Ruskom, tak oficiálne povedzte 'dovidenia', povedzte, že (ruský prezident Vladimir) Putin je Satan," žiadal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov počas svojho vystúpenia v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred časom zakázal, aby na Ukrajine pôsobili náboženské organizácie s väzbami na Rusko. Okrem toho ukrajinská tajná služba SBU v uplynulých týždňoch vykonala razie v objektoch Kyjevsko-pečerskej lavry, ako aj v ďalších chrámoch a iných cirkevných objektoch UPC, pričom v nich našla okrem iného aj materiály svedčiace o sympatizovaní tamojších duchovných s kremeľským konceptom tzv. ruského sveta. UPC, ktorá sa donedávna hlásila k moskovskému patriarchátu, po vypuknutí vojny na Ukrajine vyhlásila nezávislosť od ruskej pravoslávnej cirkvi. Listina osvedčujúca tento krok však zatiaľ nebola schválená príslušnými orgánmi na Ukrajine.

Ako v utorok uviedlo Rádio Sloboda (RFE/RL), opát Kyjevsko-pečerskej lavry metropolita Pavel zverejnil video, v ktorom informuje, že riaditeľ štátnej rezervácie Kyjevsko-pečerská lavra mu oznámil, že po 31. decembri už kňazi UPC "nemajú právo prekročiť prah refektára a Katedrály Nanebovzatia Panny Márie" v tomto kláštornom komplexe. Prenájom oboch objektov sa UPC končí 31. decembra.

Zelenskyj chce z prejavu o stave krajiny urobiť dialóg s ukrajinským ľudom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval v utorok svoj výročný prejav o stave krajiny v parlamente s tým, že ho chce predstaviť ako dialóg s ukrajinským ľudom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Chcem, aby toto posolstvo nebolo správou, ale naším dialógom s vami o budúcom roku," vyhlásil v utorok neskoro večer v svojom pravidelnom videoprejave. Ide pritom podľa neho o formulovanie úloh do budúcnosti. Zelenského prejav o stave krajiny sa očakáva koncom tohto týždňa, presný dátum však ukrajinský prezident doposiaľ nestanovil. Vo svojom utorkovom pravidelnom videoposolstve hovoril aj o svojej schôdzke s generálnym štábom ukrajinskej armády, kde bola reč predovšetkým o Donbase a tamojších mestách Kreminna a Bachmut, píše DPA.

O priemyselné mesteško Bachmut na severe Doneckej oblasti už niekoľko mesiacov prebiehajú prudké boje. Situácia v Kreminne v Luhanskej oblasti sa vyostrila len prednedávnom. Zelenskyj ďalej hovoril aj o rozhovore s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, pričom Rím podľa neho v súčasnosti skúma dodávky protilietadlových systémov pre Ukrajinu. "Verím, že podpora zo strany Talianska nám umožní posilniť obranu ukrajinského vzdušného priestoru," zdôraznil.

Po víťazstve pravicovej koalície v Taliansku na jeseň tohto roka sa špekulovalo o tom, či bude krajina v svojej podpore Ukrajiny pokračovať, pripomína DPA.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu