Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajné služby sú si isté! Vladimir Putin sa obáva vpádu Ukrajiny do Ruska, začal s opatreniami

Vladimir Putin sa má obávať ukrajinského vpádu do Ruska.
Vladimir Putin sa má obávať ukrajinského vpádu do Ruska. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Podľa správy tajných služieb sa šéf Kremľa Vladimir Putin vraj bojí vpádu ukrajinských vojsk do Ruska. Na hraniciach s Ukrajinou už vznikajú obranné pozície.

Očakáva Vladimír Putin ďalšie neúspechy vo vojne na Ukrajine? V posledných týždňoch už boli ruské jednotky vyhnané z oblastí okolo Chersonu, ktoré kedysi okupovali. Začiatkom tohto týždňa nasledovali útoky dronov na ruské letecké základne. Aj keď ruské ministerstvo obrany opäť vyhlásilo, že „špeciálna operácia na Ukrajine“ prebieha podľa plánu, zdá sa, že Vladimir Putin sa teraz dokonca obáva vojenskej ukrajinskej invázie.

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Obavy z ukrajinskej invázie do Ruska

Podľa britských tajných služieb (pozri tweet) Rusko čoraz viac buduje obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou. Podľa stredajšej správy ministerstva obrany v Londýne na Twitteri boli v pohraničnom regióne Belgorod zriadené sofistikované systémy na obranu pred útokmi. Kopali sa tam aj zákopy. Londýn to interpretoval ako obavy z ukrajinskej invázie.

Chce takto Putin posilniť vlastenectvo v Rusku?

Je tiež možné, že Kremeľ chce posilniť vlastenectvo vo vlastnej krajine. Ako nedávno oznámil guvernér Belgorodu, chce zriadiť miestne „jednotky sebaobrany“. Zjavne narastajú obavy z ďalšieho postupu kyjevských jednotiek. Pritom správa tiež objasňuje, že Ukrajina vôbec nemá v úmysle napadnúť Rusko. Prípravy by však „odrážali skutočné (ale falošné) presvedčenie niektorých ruských rozhodovacích činiteľov, že existuje vierohodná hrozba zo strany ukrajinských síl,“ uvádza sa v správe.

Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine koncom februára britské ministerstvo obrany denne zverejňovalo informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na spravodajské informácie. Britská vláda tak chce čeliť ruskému zobrazovaniu stavu a zároveň udržať spojencov v súlade. Moskva obviňuje Londýn z dezinformačnej kampane.

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVpád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu