Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajina očakáva vo februári obrovskú ofenzívu: Vpochodovať majú milióny kremeľských vojakov

Ukrajina očakáva vo februári 2023 veľkú ofenzívu Ruska. Zobraziť galériu (2)
Ukrajina očakáva vo februári 2023 veľkú ofenzívu Ruska. (Zdroj: Profimedia)

KYJEV/MOSKVA - Čo bude ďalej vo vojne na Ukrajine? Ukrajina očakáva, že Vladimir Putin spustí veľkú ofenzívu vo februári 2023. Zo severu by potom mohli na Ukrajinu vpochodovať milióny kremeľských vojakov. Ukrajinské jednotky sú už v pohotovosti.

Ešte pár dní uplynie a na Ukrajine bude vojna trvať už 10 mesiacov. Vojna, ktorú ruský prezident Vladimir Putin rozpútal 24. februára 2022, keď nariadil svojim jednotkám inváziu. Dávno predtým sa Západ so znepokojením pozeral na Ukrajinu, keď Rusi oznámili, že v blízkosti hraníc robia len vojenské cvičenia. Krátko nato však kremeľský tyran porušil všetky sľuby.

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ale rýchle víťazstvo, v ktoré Vladimir Putin dúfal, sa nenaplnilo. Operácia, ktorá mala trvať len 72 hodín, sa pre Rusko rýchlo zmenila na katastrofu. Vo vojne na Ukrajine už prišli o život desaťtisíce ruských vojakov, zničené boli tisíce tankov a iných vojenských vozidiel. Nedávno Ukrajina dosiahla ďalšie úspechy a dokázala vyhnať útočníkov z okupovaných území na východe. Ale boje pokračujú a Rusko nie je ani zďaleka porazené.

Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa ukrajinské jednotky v súčasnosti pripravujú na možnú rozsiahlu ofenzívu Ruska zo severu. Informuje o tom britský Express. Ukrajina očakáva, že okolo výročia invázie (február 2023) vtrhnú na Ukrajinu milióny Putinových vojakov. V rozhovore pre Sky News generálmajor Andrij Kovaľčuk uviedol, že je veľmi pravdepodobné, že Putin pošle taký veľký počet vojakov, keďže ruské ozbrojené sily sú silne otrasené masívnym odporom Ukrajiny.

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese
Zobraziť galériu (2)
Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Hlavný veliteľ však opäť zdôraznil, že Ukrajina by bola aj naďalej závislá od podpory NATO a dodávok zbraní, aby sa úspešne ubránila takejto rozsiahlej ofenzíve. Potrebovali by kľúčové zbrane.

Podľa portálu Express bol Kovaľčuck kľúčovou postavou ukrajinskej protiofenzívy na juhu. Je presvedčený, že Ukrajina vojnu vyhrá, no zároveň varoval, že najtvrdšie boje v krajine ešte len prídu.

Viac o téme: VojaciOfenzívaRuskoUkrajinaFebruár 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu