Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Až 71 čínskych lietadiel a dronov preniklo do obrannej zóny Taiwanu: To všetko len za posledných 24 hodín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Taiwanskou protivzdušnou obranou preniklo za posledných 24 hodín 71 čínskych vojenských lietadiel a dronov. Ide o najrozsiahlejší prienik do obrannej zóny krajiny. Čína uvádza, že nacvičovala palebné útoky v reakcii na nespresnenú provokáciu Taiwanu a USA, informuje agentúra Reuters.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že 43 čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu  Taiwanského prielivu, neoficiálny nárazník medzi oboma stranami. Peking tak pokračuje vo vojenských aktivitách blízko ostrova, ktorý komunistická Čína považuje za súčasť svojho územia a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan, ktorý má demokratické zriadenie, v posledných rokoch čelí čoraz silnejšiemu tlaku zo strany Číny. Čína uviedla, že v nedeľu vykonávala nácvik palebných úderov na mori a vo vzdušnom priestore okolo krajiny v reakcii na neupresnenú provokáciu zo strany Taiwanu a Spojených štátov. Podľa Taiwanu cvičenie ukazuje, že Peking narúša mier v regióne a snaží sa zastrašiť taiwanský ľud.

Vojna na Ukrajine - deň č. 305 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)


Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wenová dnes ráno na vojenskej ceremónii zopakovala, že Taiwan musí posilniť svoje obranné schopnosti kvôli "pokračujúcej expanzii autoritárstva", ale o poslednej vojenskej aktivite Číny sa nezmienila. Dodala, že zvolá v utorok ráno stretnutie na vysokej úrovni o národnej bezpečnosti, na ktorom sa bude diskutovať o posilnení systému civilnej obrany ostrova, po ktorom bude nasledovať tlačová konferencia o nových opatreniach civilnej obrany. "Čím viac sa budeme pripravovať, tým je menej pravdepodobné, že dôjde k neuváženým pokusom o agresiu. Čím budeme jednotnejší, tým silnejší a bezpečnejší bude Taiwan," uviedla prezidentka.

Čína v posledných rokoch zvýšila svoj diplomatický, vojenský a ekonomický tlak na samosprávny ostrov, aby prijal vládu Pekingu. Taiwanská vláda tvrdí, že chce mier, ale v prípade napadnutia sa bude brániť. V auguste Čína uskutočnila pri ostrove rozsiahle vojenské manévre, aby vyjadrila nevôľu nad návštevou Taiwanu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. V sobotu Čína kritizovala nový americký obranný zákon, ktorý posilňuje vojenskú pomoc USA Taiwanu.

Viac o téme: Vojenské lietadloVzdušný priestorČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu