Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čína kritizovala zvýšené výdavky USA na obranu, Taiwan ich víta

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

PEKING — Peking odsúdil schválený budúcoročný rozpočet USA na obranu ako propagovanie "čínskej hrozby". Taiwan túto legislatívu privítal a uviedol, že preukazuje podporu samosprávnemu ostrovu. Pevninská Čína Taiwan považuje za svoje územie. Informuje o tom agentúra AP.

"Čína ľutuje a rozhodne sa stavia proti tomuto kroku USA," uviedlo v sobotu ministerstvo zahraničných vecí. Nový zákon označilo za vážnu politickú provokáciu, ktorá očividne zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a "vážne ovplyvňuje mier a stabilitu v Taiwanskom prielive". Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí sa poďakovalo Kongresu USA "za preukázanie veľkého významu Taiwanu a posilneniu jeho  bezpečnosti".

Prezident Joe Biden podpísal v piatok vo Washingtone zákon o obrane v hodnote 858 miliárd dolárov. Kongresmani výdavky na obranu pre infláciu zvýšili o 45 miliárd dolárov, v snahe posilniť vojenskú konkurencieschopnosť USA s Čínou a Ruskom. V indicko-pacifickom regióne legislatíva povoľuje zvýšenú bezpečnostnú spoluprácu s Taiwanom a Indiou v oblasti nových obranných technológií, bojovej pripravenosti a logistiky.

Viac o téme: VýdavkyObranaKritikaUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu