Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Simulácie ukázali krutú realitu: Útok na Taiwan by mal pre Čínu katastrofické následky

Cvičenie taiwanskej armády
Cvičenie taiwanskej armády (Zdroj: Youtube/Sky News)

WASHINGTON - Invázia na Taiwan by mala pre Čínu ničivé následky – mala by však za následok veľké straty na životoch všetkých bojujúcich strán. Toto je prognóza Centra pre medzinárodné a strategické štúdie vo Washingtone. Experti vykonali 24 vojnových simulácií. Vo väčšine modelov by Taiwan zostal ako demokratický a nezávislý. Cena, ktorú by za to zaplatili, by však bola pre všetky zainteresované štáty obrovská.

archívne video

Tlačová konferencia veľvyslanca USA na Slovensku Gautama Ranu (Zdroj: TASR/František Iván)

Čína považuje ostrovnú demokratickú republiku za súčasť ľudovej republiky, kým Taiwan sa dlho považuje za nezávislý. Spojené štáty sú ochrannou mocnosťou Taiwanu. Nedávno sa napätie v regióne výrazne zvýšilo.

Pozícia USA „poškodená na mnoho rokov“

V správe sa doslovne uvádza: „Spojené štáty a Japonsko stratia desiatky lodí, stovky lietadiel a tisíce vojakov. Takéto straty by poškodili globálnu pozíciu USA na mnoho ďalších rokov."

Zahynuli by tisíce amerických vojakov a potopené by boli dve lietadlové lode

Čína by preto vo väčšine vykonaných simulácií potopila dve americké lietadlové lode. Okrem toho by sa Spojené štáty museli vyrovnať so stratou desiatich až 20 ďalšími vojnových lodí. Podľa scenárov by v priebehu troch týždňov mohlo byť zabitých 3 200 amerických vojakov.

Taiwan by tiež výrazne oslabil

Ďalej sa uvádza, že hoci taiwanské ozbrojené sily nebudú úplne porazené, budú výrazne oslabené. Museli by brániť ostrov, kde skolabovalo základné zásobovanie.

Najväčšie straty by utrpela Čína

Pre Čínu by však invázia mala za následok oveľa väčšie straty. Nielenže by útok zlyhal, ale podľa simulácie by mohlo zomrieť okolo 10 000 vojakov a desaťtisíce skončiť v zajatí, uvádza správa predstavená začiatkom tohto týždňa. Okrem toho by podľa odhadu ľudová oslobodzovacia armáda prišla o 155 lietadiel a 138 vojnových lodí. Námorníctvo krajiny by bolo „v troskách“.

Taiwan predĺžil vojenskú službu

Taiwan predĺžil povinnú vojenskú službu zo štyroch mesiacov na jeden rok vzhľadom na rastúcu hrozbu zo strany Číny. „Rozhodli sme sa, že od roku 2024 znovu zavedieme ročnú vojenskú službu,“ povedala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (66) po zasadnutí kabinetu pre národnú bezpečnosť koncom decembra. Ako dôvod uviedla, že čínske "zastrašovanie a hrozby voči Taiwanu" sú čoraz "zrejmejšie".

Taiwan je pod čoraz väčším tlakom Pekingu, ktorý ostrov oddelený v roku 1949 považuje za odtrhnuté územie a chce ho opäť zjednotiť s pevninskou Čínou – v prípade potreby aj vojenskou silou. Návšteva vysokej americkej demokratickej političky Nancy Pelosiovej (82) na Taiwane v auguste zvýšila napätie medzi USA a Čínou.

Viac o téme: ObeteStratyInváziaNásledkyUSAČínaJaponskoTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu