Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ťažký rok ukázal podľa prezidenta Steinmeiera súdržnosť Nemecka

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

BERLÍN - Nemecko kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prežilo ťažký rok, ktorý napriek všetkým problémom a existenčným obavám priniesol aj dobrú vec, a to skúsenosť, že spoločne možno ťažký čas prekonať. V dnes zverejnenom vianočnom prejave to vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Jeho vianočným prianím vraj je, aby táto spolupatričnosť a nádej nevymizli ani v novom roku.

Steinmeier si želá aj ukončenie vojny na Ukrajine, v rýchle zastavenie bojov v dohľadnej dobe ale príliš neverí. Kým nezavládne mier, ktorý by bol spravodlivý pre Ukrajinu a nezvýhodňoval by agresora, treba podľa spolkového prezidenta napadnutým pomáhať. "Tým tiež v tme bezprávie držíme svetlo nádeje," povedal. Vo svojom vianočnom posolstve ocenil Steinmeier statočnosť Ukrajincov brániacich vlasť pred ruskou agresiou a tiež súdržnosť Európy. "A naša krajina tvárou v tvár tejto výzve opäť prekonala sama seba. Neprepadli sme panike, nenechali sme sa rozhnevať, "povedal.

Pripomenul dôležitosť ochrany klímy

Spomenul, že vzhľadom na súčasnú krízu je spoločnosť vystavená mnohým tlakom v podobe rastúcich cien a nedostatku energie. "Viem, ako veľa si táto kríza od vás všetkých vyžaduje, ako sa mnohí musia uskromniť. Nikto nám ale nemôže zobrať našu veľkorysosť vo vzájomnom správaní," povedal Steinmeier s tým, že ľudskosť a nasadenie pomáhajú prejasňovať život ostatným. "Som hrdý na našu krajinu, kde toľko ľudí pomáha - nie preto, že musia, ale pretože cítia zodpovednosť za ostatných a za spoločnosť," povedal. "Sme tvoriví, pracovití a solidárni. A z toho môžeme čerpať silu a nádej aj v novom roku," uviedol.

Aj v tejto existenčne zložitej dobe by ľudia podľa Steinmeiera nemali zabúdať na ochranu klímy, ktorá si žiada úsilie celej spoločnosti. Želal by si, aby aj starší ľudia boli ochotní sa zmeniť a aby mladí vo svojej kritike nepoškodzovali samotnú podstatu ochrany životného prostredia. Jasne tak odkázal na kontroverzné demonštrácie klimatických aktivistov z hnutia Posledná generácia. "Máme predsa všetci spoločný cieľ, aby mladí neboli poslednou generáciou, ale naopak prvou generáciou sveta šetrnou ku klíme," dodal.

Viac o téme: PrezidentNemeckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu