Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muža podozrivého z útoku pri kurdskom centre v Paríži previezli na psychiatriu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Muža podozrivého z piatkového útoku pri kurdskom komunitnom centre v Paríži prijali na psychiatrické oddelenie, keď ošetrujúci lekár zistil, že vzhľadom na jeho psychický stav jeho zadržiavanie v policajnej väzbe nie je vhodné.

Ako v sobotu večer informovala agentúra AFP, 69-ročného podozrivého predvedú pred vyšetrujúceho sudcu, keď to jeho zdravotný stav dovolí. Prokuratúra začala voči zadržanému mužovi viesť vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania úmyselnej vraždy, pokusu o vraždu a násilného konania s použitím zbrane. Preveruje sa aj rasistický motív činu, pri ktorom páchateľ smrteľne postrelil troch ľudí. Ďalšie tri osoby boli zranené. Útok sa odohral v 10. parížskom obvode v tesnej blízkosti kurdského komunitného centra. Podľa spravodajského webu France Info sa v sobotu na Námestí republiky v Paríži zišlo niekoľko stoviek ľudí, aby si uctili pamiatku obetí piatkového útoku. 

Počas akcie došlo aj k výtržnostiam, pričom boli prevrátené najmenej štyri autá, pričom jedno z nich demonštranti aj podpálili. Na ulici Boulevard du Temple zasa prevracali a podpaľovali odpadkové koše a znečistili výklady viacerých obchodov. Parížsky policajný prefekt Laurent Nuñez pre televíziu BFM spresnil, že polícia zadržala 11 výtržníkov. Ľahké zranenia pri potýčkach s nimi utrpelo 31 policajtov. Na strane demonštrantov bola ľahko zranená len jedna osoba. Do násilností prerástla aj demonštrácia na podporu Kurdov v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille: demonštranti hádzali do policajtov rôzne predmety a ničili mestský mobiliár, zatiaľ čo polícia sa snažila dav rozohnať slzotvorným plynom. 

Pochod na podporu kurdskej komunity sa konal i v západofrancúzskom meste Bordeaux. Jeho priebeh bol pokojný. Pri piatkovom útoku v Paríži zahynuli aktivistka kurdského ženského hnutia, mladý hudobný skladateľ, ktorý vo Francúzsku získal štatút utečenca z dôvodu politického prenasledovania v Turecku, a starší kurdský aktivista.

Viac o téme: Psychiatriaútok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu