Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštvrtý (24. december 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok reagovali na komentáre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ofenzívu na Ukrajine až po niekoľkých mesiacoch trvania verejne a v rozpore s oficiálnou rétorikou Kremľa nazval "vojnou". Washington ho vyzval, aby uznal realitu a stiahol vojenské sily z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine - deň č. 303

Vojna na Ukrajine - deň č. 303 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:20 V regióne Belgorod stúpol tínedžer na „neidentifikovaný výbušný predmet“. V kritickom stave ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti.

19:00 V Chersone opäť počuť výbuchy.

17:40 Turecko v sobotu pripustilo, že ruská vojna proti Ukrajine "sa neskončí ľahko", a to aj napriek opakovaným snahám Ankary zorganizovať mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Turecko - členský štát NATO -, ktoré má priateľské vzťahy s oboma svojimi čiernomorskými susedmi, sa postavilo do pozície neutrálneho hráča a pokúša sa sprostredkovať prímerie.

16:17 Úroda obilia na Ukrajine klesla asi o 40 %, do konca roku 2022 bude predstavovať 65 – 66 miliónov ton. Oznámil to výkonný riaditeľ Ukrajinskej asociácie obilia Serhiy Ivashchenko.

15:40 Rusko vykazuje potenciálne náznaky, že má zámer zaútočiť na severnú Ukrajinu z Bieloruska, tvrdí americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone. V sobotu aj ukrajinská armáda zhodne upozornila, že Rusko presunulo na uvedené územie niekoľko práporov svojich ozbrojených síl, píše agentúra DPA.

15:00 Vojenská pomoc Ukrajine z Litvy presiahla od začiatku roka 300 miliónov eur. Uviedol to litovský minister obrany Arvydas Anusauskas v rozhovore pre tlačovú agentúru Elta.

14:00 Putinovi vojaci už vystrelili na Ukrajinu 540 iránskych bezpilotných lietadiel, uviedol šéf Štátnej spravodajskej služby ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Podľa spravodajských informácií Irán dodal Rusku celkovo 1700 takýchto UAV.

11:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odsúdil "teroristický" útok Rusov na Cherson, ktorý si vyžiadal najmenej päť mŕtvych a 20 zranených. Informuje o tom agentúra AFP. "Cherson. Ráno, v sobotu, v predvečer Vianoc, v centrálnej časti mesta," povedal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram a zverejnil zábery z miesta útoku. Označil ho za  "zabíjanie pre zastrašenie a potešenie".

11:04 Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak dnes vyzval na zničenie iránskych tovární, kde sa vyrábajú strely a bezpilotné lietadlá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri návšteve Spojených štátov tento týždeň obvinil Teherán, že plánuje dodať ďalšie zbrane Rusku.

11:00  Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 8,64 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 37.200 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

9:25 Ukrajinské sily za uplynulý deň odrazili ruské útoky takmer pri desiatich osadách, okrem iného blízko Andrijivky v Luhanskej oblasti, ale tiež pri Bachmute, Marjinke a niekoľkých ďalších obciach v Doneckej oblasti. Uviedol to ukrajinský generálny štáb. Rusi podľa neho podnikli tri raketové útoky, desať ďalších leteckých útokov a vyše 60 útokov salvovými raketometami.

6:00 Ukrajina odhaduje, že v dôsledku ruskej invázie poklesla jej úroda obilia oproti vlaňajšku o približne 40 percent. Pre agentúru AFP to v piatok uviedol šéf zväzu ukrajinských pestovateľov obilia Serhij Ivaščenko. Do konca roka Ukrajina očakáva úrodu obilia 65-66 miliónov ton. Vlani to bolo rekordných 106 miliónov ton, priblížil Ivaščenko. "Hlavným dôvodom (poklesu) je vojna," zdôraznil s tým, že invázia viedla okamžite k nedostatku palív a znemožnila siatie. Ako dodal, na produkciu mali negatívny dosah aj ruská okupácia viacerých ukrajinských regiónov, boje a ničenie infraštruktúry.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu