Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň tristodesiaty (30. december 2022)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Väčšina Ukrajiny je po štvrtkových ruských útokoch bez elektrickej energie. Informoval o tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

306. deň vojny na Ukrajine

Deň 309. vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )
ONLINE

21:40 Ruská invázia na Ukrajinu by sa do budúceho leta mohla skončiť, domnieva sa britský historik Ian Kershaw. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Na jar uvidíme, či sú Ukrajinci s podporou Západu pripravení na novú ofenzívu, ktorou by mohli útočníkov zatlačiť späť. Ak to bude ten prípad, tak by sme na jar alebo v lete mohli byť na ceste k riešeniu," povedal 79-ročný Kershaw v rozhovore pre piatkové internetové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung.

19:28 Niekoľko mesiacov po krvavom dobytí ukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnilo Rusko v piatok prvýkrát svoj odhad obetí s tým, že tam zahynulo 3000 civilistov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

19:10 Ukrajinská štátna pohraničná služba informovala, že od 24. februára sa územie Ukrajiny pokúsilo nelegálne opustiť viac ako 12.000 osôb, na ktoré sa vzťahovala všeobecná mobilizácia vyhlásená v súvislosti s vojnou rozpútanou Ruskom. Vo svojej správe to v piatok uviedla britská stanica BBC, na ktorú upozornila TASR.

18:35 Šéf ukrajinskej rozviedky Budanov povedal, že od 5. januára začne Rusko novú vlnu mobilizácie. Budanov tiež poznamenal, že Putin nemá objektívne informácie o priebehu vojny a žije v informačnom vákuu.

17:20 Až 60 percent Ukrajincov chce sláviť Vianoce 25. decembra a iba 25 percent v doterajšom termíne, teda 7. januára. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom aplikácie DIJA (Deržava i ja — v preklade: Štát a ja). O jeho výsledkoch informovala britská stanica BBC. Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Michail Fedorov spresnil, že bolo spracovaných viac ako 1,5 milióna hlasov odovzdaných v priebehu jedného týždňa. Získané dáta považuje minister za dostatočne reprezentatívne.

17:10 Rusko už teraz odpaľuje menej rakiet a zvyšuje intervaly medzi útokmi, uviedol hovorca ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov. Poznamenal, že nepriateľ použil proti Ukrajine „všetko, čo sa môže hýbať“ – odpálil Shakhedy a použil S-300.

16:10 Tisícky vojakov a civilistov sú na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vedené ako nezvestné, uviedla v piatok poradkyňa ukrajinského prezidenta Aľona Verbytská. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Rusko potvrdilo 3392 ukrajinských vojnových zajatcov, medzi ktorými sú aj civilisti, povedala Verbytská, ktorá sa angažuje ako ombudsmanka pre práva ukrajinských vojakov, pre médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

15:15 Ministerstvo obrany v Minsku hovorí po objavení rakety protivzdušného systému na bieloruskom území o možnej provokácii Kyjeva. Vyplýva to z jeho stanoviska zverejneného v piatok, informovala agentúra DPA. "Buď bola táto neriadená strela vypálená neúmyselne v dôsledku zlého výcviku posádky, alebo bola raketa poškodená, alebo ide o úmyselnú provokáciu ukrajinských ozbrojených síl," napísal vo vyhlásení ministerstva veliteľ bieloruskej protivzdušnej obrany Kiryl Kazancav.

14:35 Bývalý hlavný moskovský rabín Pinchas Goldschmidt, ktorý žije v exile, povedal, že Židia by mali opustiť Rusko, kým ešte môžu – prv než sa stanú obetnými baránkami utrpenia spôsobeného vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The Guardian. Ruská vláda sa podľa Goldschmidta vždy, keď bol politický systém v krajine v nebezpečenstve, usilovala presunúť hnev a nespokojnosť davov na židovskú komunitu. "Pozorovali sme to v cárskych časoch i na konci stalinistického režimu," povedal pre The Guardian rabín.

13:40 Americký prezident Joe Biden, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron tento rok nedostanú novoročný pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP."V súčasnosti s nimi neudržiavame kontakt," povedal pre médiá Peskov. "Prezident (Putin) im nepogratuluje z dôvodu nepriateľských krokov, ktoré neustále podnikajú," dodal.

12:45 Ruské sily zabili počas uplynulého dňa v Bachmute civilistu, informoval 30. decembra guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

12:22 Veľvyslankyňa USA v Kyjeve Bridget Brinková zverejnila v piatok novoročný videoodkaz ukrajinskému ľudu, v ktorom sľúbila, že podpora Spojených štátov Ukrajine bude "pevná ako pancier". TASR prevzala správu z webovej stránky britského denníka The Guardian. 

Brinková, ktorá bola predtým veľvyslankyňou na Slovensku, v tweete napísala: "Spojené štáty budú v roku 2023 ďalej stáť pri Ukrajine ako partneri a priatelia a želám vám pokojný nový rok."

12:01 Na poli v regióne Volgograd sa našli spadnuté trosky neznámeho predmetu (pravdepodobne rakety). Oblasť je ohradená.

11:40 Krátko pred prelomom roka je počet ľudí vstupujúcich na Ukrajinu z Poľska vyšší, než počet ľudí prekračujúcich hranicu opačným smerom. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila poľská Pohraničná stráž (SG), informuje TASR s odvolaním sa na agentúry DPA a PAP."Pred prelomom roka a pravoslávnymi sviatkami sa mnohí na Ukrajinu vracajú," uviedla hovorkyňa SG pre DPA. 

11:25 Ruský prezident Vladimir Putin povedal v piatok čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že má záujem posilňovať vojenskú spoluprácu s Čínou. Ocenil aj úsilie oboch krajín odolávať vplyvu Západu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Usilujeme sa posilniť spoluprácu medzi ozbrojenými silami Ruska a Číny," povedal Putin počas videorozhovoru s najvyšším čínskym predstaviteľom. Takisto ocenil úsilie Moskvy a Pekingu brániť sa "neslýchanému tlaku a provokáciám" zo strany Západu.

11:00 Ruský prezident Vladimir Putin dnes pozval na štátnu návštevu do Moskvy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Návšteva by sa podľa Putina mohla uskutočniť na jar. Šéf Kremľa podľa agentúry TASS počas dnešného telefonátu chválil stav rusko-čínskych vzťahov a vyhlásil, že sú teraz najlepšie za celú históriu.

10:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v piatok na sociálnej sieti Telegram sériu fotografií ukrajinských vojakov a záchranárov v akcii. Zároveň pripojil odkaz v ukrajinčine i angličtine. Informácie priniesla webová stránka britského denníka The Guardian.

"Bojujeme za Ukrajinu, za hodnoty, ktoré spájajú Európu a demokratický svet, za spoločnú hodnotu života. Za všetko, čo sa teroristický štát pokúša zničiť," napísal v aktuálnom predkoncoročnom období Zelenskyj.

10:00 V ruskom zajatí je 3 392 ukrajinských vojnových zajatcov, uviedla pre RND komisárka pre ochranu obhajcov ľudských práv z Ukrajiny Alyona Verbytska. Nie je známe, koľko z nich je vojenských a koľko civilistov.

9:30 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie, aby pokračovali v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedol to v rozhovore pre tlačovú agentúru DPA, informuje TASR.

 "Môže to znieť paradoxne, no vojenská podpora Ukrajiny je najrýchlejšou cestou k mieru," povedal nórsky politik. Odôvodnil to tým, že ruský prezident Vladimir Putin musí byť presvedčený, že svoj cieľ ovládnuť Ukrajinu nedosiahne. Potom by bolo možné vyrokovať mierové riešenie zaručujúce prežitie Ukrajiny ako nezávislého štátu.

9:00 Británia v piatok oznámila, že dodala Ukrajine vyše 1000 detektorov kovov a 100 súprav na deaktivovanie bômb, ktoré pomáhajú čistiť mínové polia. Ide o najnovšiu britskú dodávku vojenskej pomoci tejto krajine napadnutej Ruskom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

"Používanie pozemných mín Ruskom a útočenie na civilnú infraštruktúru ukazujú šokujúcu krutosť Putinovej invázie," uviedol v oznámení britský minister obrany Ben Wallace.

8:30 Rozpočet USA s balíkom podpory vo výške 45 miliárd dolárov pre Ukrajinu a spojencov už podpísal Biden.

7:30 Kremeľ pokračuje v manipulácii s ruskými zákonmi, aby odstránil nesúhlas, vyhráža sa ukrajinským sympatizantom. Vladimir Putin podpísal 29. decembra dodatok k ruskému trestnému zákonníku, ktorý umožňuje ruským úradom odsúdiť Rusov za „pomoc pri podvratných aktivitách“.

7:00 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa v noci na piatok stalo terčom útoku dronov. Miestni predstavitelia vydali krátko po 02.00 h na sociálnej sieti Telegram varovanie, aby sa obyvatelia mesta skryli v protileteckých krytoch. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že cieľom útoku bola podľa neho tamojšia energetická infraštruktúra. Útok si nevyžiadal žiadne obete.

6:22 Na okupovaných územiach Doneck, Mykolajiv, Cherson a Charkov našli príslušníci orgánov činných v trestnom konaní 1116 tiel civilistov vrátane 31 detí, informovala národná polícia.

Situácia je ťažká najmä v Kyjeve

"Vo väčšine regiónov na Ukrajine sú hlásené výpadky prúdu. Situácia je ťažká najmä v Kyjeve a Kyjevskej oblasti, Ľvovskej oblasti, v Odese, Chersone, Vinnycii a Zakarpatskej oblasti," uviedol Zelenskyj.Podľa ukrajinského prezidenta sa Rusko každým útokom "vnára stále hlbšie do slepej uličky a má tiež menej a menej rakiet". Dodal, že "štatút najväčšieho teroristického štátu na svete bude mať ďalekosiahle následky" pre Rusko aj jeho obyvateľov.

Agentúra AFP pripomína, že Ukrajina hlásila vo štvrtok ráno nový rozsiahly raketový útok Ruska. Vo viacerých mestách bolo počuť výbuchy, podľa úradov v dôsledku zostreľovania rakiet systémom protivzdušnej obrany.

Podľa predbežných odhadov ukrajinského generálneho štábu bolo územie Ukrajiny napadnuté riadenými strelami typu Ch-101/Ch-555, Kalibr, Ch-22 a Ch-32, protiradarovými strelami Ch-31P, ako aj bezpilotnými lietadlami Šáhid 131/136.

V Kyjeve sa po polnoci rozoznel poplach

V Kyjeve zaznel okolo 01: 00 SEČ protivzdušný poplach. Podľa úradov bolo hlavné mesto pod útokom bezpilotných prostriedkov, napísala agentúra Reuters. Vojenské veliteľstvo vyzvalo obyvateľov, aby zostali v krytoch.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba uviedol na sociálnej sieti Telegram, že Kyjev čelí útoku za použitia bezpilotných prostriedkov, uviedla agentúra Reuters. Armádne veliteľstvo v Kyjeve uviedlo, že je aktívna protivzdušná obrana a vyzvalo obyvateľov, aby zostali v krytoch.

Podľa svedkov agentúry Reuters boli zhruba 20 kilometrov od Kyjeva počuť výbuchy a streľba protivzdušných systémov.Ukrajina čelila masívnemu vzdušnému útoku aj vo štvrtok. Ruské rakety spôsobili mŕtvych, ranených, výpadky v dodávkach prúdu a ďalšie hmotné škody. Kyjev tvrdí, že sa mu darí podstatnú časť rakiet zneškodňovať protivzdušnými systémami.

 

 

Viac o téme: útokyRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu