Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň tristotretí (23. december 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

WASHINGTON - Americký Senát vo štvrtok schválil návrh zákona o výdavkoch vo výške 1,7 bilióna dolárov, ktorý zabezpečí financovanie federálnych vládnych inštitúcií do konca septembra budúceho roka a poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 302

 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 302 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil riaditeľom ruského zbrojárskeho priemyslu, aby pre ruskú armádu zabezpečili v čo najkratšom čase všetky zbrane, techniku a iné vybavenie, ktoré potrebuje pre boj na Ukrajine. Informovala o tom webová stránka denníka The Guardian.        

21:18 Návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome potvrdila, že Ukrajina a USA sú po prvý raz v dejinách strategickými partnermi. Uviedol to šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak pre denník The Guardian.

21:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom videopríhovore varoval obyvateľov pred možnými ruskými útokmi počas nadchádzajúcich sviatkov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

20:37 Viac ako milión Ukrajincov dostalo zimnú pomoc od Agentúry OSN pre utečencov Viac ako 800 000 ľudí dostalo základné potreby - prikrývky, termosky, ohrievače a oblečenie, hotovostné platby - takmer 300 000 ľudí.

20:36 Ruská invázia na Ukrajinu postavila Čínu do "veľmi ťažkej pozície", pokiaľ ide o bilaterálne vzťahy s Európskou úniou. Povedal to nový čínsky veľvyslanec pri EÚ Fu Cchung pre hongkonský denník South China Morning Post (SCMP), informuje TASR.

19:58 Putin povedal ruskému obrannému priemyslu, aby zvýšil výrobu pre vojnu na Ukrajine.

19:23 Deficit elektriny v Kyjevskej oblasti je stále na úrovni 50 %. Guvernér Kyjevskej oblasti Oleksii Kuleba zdôraznil, že nemocnice, systémy zásobovania vodou a teplom a ďalšie zariadenia kritickej infraštruktúry majú prioritu, pokiaľ ide o dodávky elektriny.

18:16 Ukrajina otvorí veľvyslanectvá v 10 afrických krajinách. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave na konferencii pre ukrajinských veľvyslancov povedal, že Ukrajina plánuje zvýšiť prítomnosť krajiny v Afrike otvorením 10 nových veľvyslanectiev a posilnením obchodných väzieb.

18:15 Prokurátori odhalili 54 ruských mučiarní a vyšetrujú viac ako 5000 prípadov údajného mučenia. Generálna prokuratúra tiež odhalila, že sa začalo 855 trestných vyšetrovaní vojnových zločinov na deťoch, vrátane 10 prípadov sexuálneho násilia.

17:32 Ruskí propagandisti tvrdia, že nebezpečenstvo možných ukrajinských úderov proti Moskve treba brať čo najvážnejšie.

17:31 Rusko zaútočilo na civilnú infraštruktúru v Kramatorsku v Doneckej oblasti. Podľa starostu Kramatorska Oleksandra Honcharenka bolo v dôsledku útoku poškodených 12 bytových domov, tri súkromné ​​domy a dve vzdelávacie inštitúcie. Neboli hlásené žiadne obete.

17:30 Putin dorazil do Tuly a vyliezol na tank.

16:57 V Kyjeve boli zriadené ďalšie núdzové uzly počas výpadkov elektriny. Kyjevské úrady nedávno otvorili 52 nových núdzových uzlov vybavených elektrickými generátormi, informoval dnes starosta Vitali Kličko. Celkovo teraz v meste funguje 632 núdzových uzlov.

16:55 Dvaja ruskí vojaci zo skupiny, ktorá prekročila ukrajinskú hranicu 22. decembra, zahynuli v boji, uviedol guvernér oblasti Sumy Dmytro Zhyvytsky.

15:45 Európska komisia posiela 66 miliónov eur na obnovu ukrajinských škôl. Ukrajina očakáva o 34 miliónov eur viac. Ruská totálna vojna podľa ministra školstva Serhiiho Shkarleta zničila alebo poškodila viac ako 2800 vzdelávacích inštitúcií na Ukrajine.

15:44 Návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Bielorusku 19. decembra nepriniesla žiadne konkrétne výsledky.

14:55 Holandsko poskytne Ukrajine pomoc vo výške 2,5 miliardy eur v roku 2023. Finančné prostriedky sa použijú na poskytnutie vojenského vybavenia a humanitárnej a diplomatickej podpory, pomôžu Ukrajine obnoviť jej kritickú infraštruktúru a zabezpečiť zodpovednosť za ruské vojnové zločiny, uviedol premiér Mark Rutte.

14:53 Rusko zaútočilo na civilistov v Chersone, pričom 2 zabili. Podľa guvernéra Chersonskej oblasti Jaroslava Januševiča boli obytné budovy v okrese Korabelnyi v meste Cherson vystavené nedávnemu ruskému útoku.

13:33 Ostreľovanie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny takmer ustalo, uviedol šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj (po rusky Jevgenij Balickij). Vo vysielaní ruskej štátnej televízie tiež povedal, že ruskí vojaci zariadenie neopustia.

12:47 Ukrajinské štátne železnice sa dohodli na odklade splátok eurobondov v hodnote vyše 890 miliónov USD. Povedal to v piatok podpredseda ukrajinskej vlády Oleksandr Kubrakov. Je to ďalší krok v rámci úsilia ukrajinskej vlády ušetriť peniaze v situácii, keď ekonomiku štátu a financie ničí vojnový konflikt s Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:16 Slovenské mimovládne organizácie (MVO), ktoré zastrešuje platforma rozvojových organizácií Ambrela, doručili na Ukrajinu za desať mesiacov od ruskej invázie už 5000 ton humanitárnej pomoci. Jej hodnota je približne 9,82 milióna eur. Súčasťou boli trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, riady i teplé prikrývky a tuhé palivo.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu