Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentské voľby v Česku by v novembri vyhrala Nerudová: Babiš by bol rovno za ňou

Andrej Babiš, Danuše Nerudová
Andrej Babiš, Danuše Nerudová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Danuše Nerudová)

PRAHA - Ak by sa prezidentské voľby v Česku konali v novembri, vyhrala by ich ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová. Ukázal to najnovší prezidentský model agentúry Median, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Pre Nerudovú ide doteraz o najlepší výsledok v prieskumoch všetkých agentúr, keď sa prvýkrát dostala do čela prezidentských kandidátov. V prvom kole voľby by získala 28 percent hlasov. Od posledného prieskumu Medianu v októbri si polepšila o 13 percentuálnych bodov. Prezidentský model ukázal, že sa rozšírilo spektrum jej prípadných voličov. Prieskumy doteraz ukazovali najvyššiu podporu u mladých ľudí a podľa Medianu sa jej podpora zvýšila vo všetkých vekových skupinách.

 

Na vrcholu vždy nejvíce fouká. Věřím ale, že s oporou, kterou ve vás mám, vše ustojím. Věřím také, že útoky, které teď...

Posted by Danuše Nerudová on Friday, December 9, 2022

Tesne za ňou by skončil expremiér Babiš

Na druhom mieste by v prvom kole skončil expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš so ziskom 26,5 percent. V porovnaní s októbrom si polepšil o 4,5 percentuálneho bodu. V dueli Nerudová - Babiš v druhom kole voľby by podľa modelu zvíťazila Nerudová v pomere 60:40. Bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel by skončil tretí so ziskom 23,5 percenta voličov. Pavel si od posledného prieskumu Medianu polepšil o 1,5 percentuálneho bodu. V prípadnom druhom kole by Babiša porazil Pavel a tiež ďalší kandidáti Pavel Fischer a Marek Hilšer. Tí by však v prvom kole získali 5,5 a 3,5 percent hlasov.

Polepšili si všetci na čele rebríčku

Median zdôrazňuje, že preferencie si zvýšili všetci traja "čelní kandidáti". "Je viditeľný presun podpory od ostatných kandidátov k týmto trom, ktorý je čiastočne daný uzatvorením registrácie kandidátov do prezidentských volieb," vysvetľuje Median. Prieskum sa uskutočnil v období od 9. novembra do 7. decembra 2022 a zúčastnilo sa na ňom 1010 respondentov.

Viac o téme: PrieskumPrezidentské voľbyAndrej BabišČeská republikaDanuše Nerudová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu