Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O post prezidenta Českej republiky zabojuje deväť kandidátov: Je medzi nimi Babiš či Pavel

Český expremiér Andrej Babiš
Český expremiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Deväť kandidátov z pôvodne 21 prihlásených sa bude v januárových voľbách uchádzať o post prezidenta Českej republiky. Sú medzi nimi napr. expremiér Andrej Babiš a bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Oznámilo to v piatok po preverení prihlášok české ministerstvo vnútra, informuje TASR.

Ministerstvo posudzovalo celkovo 21 kandidačných listín, z nich pre voľby zaregistrovalo len deväť, ktoré splnili zákonom stanovené požiadavky. Sedem uchádzačov kandiduje na základe podpisov poslancov alebo senátorov a dvaja získali dostatočný počet podpisov od občanov. Zvyšné prihlášky odmietli z dôvodu formálnych nedostatkov alebo nedosiahnutia potrebného počtu platných podpisov, oznámili na tlačovej konferencii námestník ministra vnútra Petr Vokáč a riaditeľ odboru volieb Tomáš Jirovec.

O hlasy voličov tak zabojujú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Denisa Rohanová, Josef Středula a Tomáš Zima. Štátna volebná komisia do 16. decembra vylosuje čísla, ktorými budú označené ich hlasovacie lístky. Prvé kolo prezidentských volieb sa v Česku uskutoční 13. a 14. januára 2023 a prípadné druhé kolo je naplánované na 27. a 28. januára 2023.

Viac o téme: VoľbyPrezidentČeská republikaAndrej babišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu