Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pelosiová po stretnutí s Macronom ocenila spojenectvo USA a Francúzska

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v noci na piatok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vo Washingtone ocenila dlhoročné spojenectvo Francúzska a USA. TASR o tom informuje na základe jej vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Bolo mi cťou privítať (francúzskeho) prezidenta Emmanuela Macrona opäť v Kapitole Spojených štátov," napísala Pelosiová na Twitteri

Spojené štáty si podľa jej slov od svojho založenia veľmi cenia priateľstvo s Francúzmi, ktoré označila za "jedno z najstarších a najcennejších spojenectiev". Macron na štátnu návštevu USA pricestoval ešte v utorok večer. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa Elyzejského paláca v USA od vlaňajšieho nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie.

Spolu Bidenom sa v spoločnom vyhlásení zo štvrtkového stretnutia v Bielom dome zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej agresii a postarajú sa o to, aby Rusko pykalo za svoje vojnové zločiny.

Biden a Macron zároveň prijali záväzok, že budú koordinovať kroky v súvislosti s "výzvou", ktorú predstavuje Čína v oblasti "medzinárodného práva založeného na pravidlách vrátane dodržiavania ľudských práv". Vyzvali tiež na stabilitu v Taiwanskom prielive. S Čínou však chcú spolupracovať v globálnych otázkach vrátane klimatickej zmeny. Prezidenti takisto rokovali aj o obchodných vzťahoch Európskej únie s USA.

 

Viac o téme: USANancy PelosiEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu