Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Talianska dedina sa stala súčasťou experimentu: Dostane 20 miliónov eur, zničí ju to alebo zachráni?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Jediný zamestnanec severotalianskej dediny Livemmo, kde na úpätí Álp žije 196 ľudí, má veľa práce. Do zamestnania nastupuje o pol ôsmej, zasadne za volant žltého školského autobusu a keď sa vráti do kancelárie, tak vybavuje poštu a administratívne povinnosti. V poslednom čase mu pribudla jedna ďalšia úloha. Musí dedine pomôcť minúť dotáciu vo výške 20 miliónov eur, ktorá má Livemmo zachrániť pred pádom do zabudnutia, píše denník The New York Times.

"Minúť toľko peňazí dá veľa práce. A keď niečo dopadne zle, tak všetci vedia, koho je to vina," priznáva 75-ročný Marino Zanolini, ktorý pre radnicu pracuje skoro tridsať rokov. Tento rok Livemmo uspelo v konkurencii ďalších dedín, aby mohlo čerpať časť z 200 miliárd eur, ktoré Taliansko dostáva od Európskej únie na obnovu po pandémii covidu-19. Taliansko, ktoré má jedno z najstarších obyvateľstiev v Európe, sa rozhodlo vynaložiť 420 miliónov eur, aby zastavilo starnutie a vymieranie 21 malých obcí. A Livemmo, ktoré je známe svojimi horskými chodníkmi, pasienkami pre kravy a mäsopustom, vyhralo časť určenú regiónu Lombardia. Má v pláne stať sa vyhľadávanou turistickou destináciou.

archívne video

Rezort hospodárstva vyhlásil výzvu pre podniky na dotácie cien energií za 360 miliónov eur (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peniaze plánuje minúť za zlepšenie wi-fi sietí či rozšírenie ubytovacích kapacít v domoch, ktoré tu stoja už niekoľko storočí. Skoro šesť miliónov eur chce minúť za nové cyklotrasy. Tri milióny eur má ísť na odkúpenie súkromných skladov, z ktorých sa má stať syráreň a centrum miestnych remesiel. Ďalšie peniaze pôjdu na opatrenia, ktoré pomôžu sledovať zdravotný stav starnúcich obyvateľov. Radnica tiež chystá príspevky, aby do dediny pritiahla mladé rodiny, podnikateľov či "kreatívne začínajúce firmy v odvetví súdobého umenia, ktoré sa zameriavajú hlavne na spracovanie dreva". "Je to jedinečná a nepredstaviteľná príležitosť, ktorá príde raz za život," hovorí starosta Giovanmaria Flocchini. 

 

Italy has allocated €420 million in Covid relief funds to reverse the aging, and vanishing, of 21 of its most threatened...

Posted by The New York Times on Wednesday, November 30, 2022

Dedina sa stáva súčasťou experimentu

Dedina sa podľa starostu stáva súčasťou experimentu, ktorý je zásadný pre Taliansko i ďalšie európske spoločnosti. Má sa preukázať, že prísun zdrojov môže zachrániť mestá a ich kultúrne dedičstvo pred starnutím a vyľudnením. "Cítim sa dvakrát zodpovedný. Ak neuspejeme, tak to bude neúspech pre všetkých, " hovorí. Dedina musí začať míňať peniaze najneskôr v júli a dokončiť čerpanie prostriedkov do júna 2026. Zanolini sa obáva desiatok tisíc dokumentov, ktoré bude nutné spísať už v prípravnej fáze projektov a potom aj pri ich realizácii. "Na radnici som 90 percent času sám," upozorňuje. Starosta chce dosiahnuť, aby časť peňazí z dotácií mohol použiť na zamestnanie profesionálneho konzultanta. Najväčšiu výzvu môže predstavovať rastúca a starnúca časť obyvateľov, ktorá peniaze v prvom rade nechce. "Časť obyvateľov nie je veľmi nadšená. Neviete zmeniť spôsob myslenia, keď je vám 80," priznáva starosta.

"Obávam sa, že sa mesto zmení. Že nás prevalcovajú ľudia, ktorých nepoznáme," hovorí  37-ročná majiteľka jednej z piatich reštaurácií v obci Graziella Scuriová. Podľa nej je jedným z hlavných rysov tvrdo pracujúceho a často izolovaného obyvateľstva, že je trochu uzavreté. V úzkych a krivolakých uličkách obce je cítiť skepse hraničiace s reptaním. Alessandro Bettinsoli, ktorý v cyklistickom drese vyťahuje svoje koleso z garáže, sa vysmieva peniazom utrácaným za cyklotrasy. "Som jediný, ktorý ich používa," tvrdí. Pred piatimi rokmi radnica zafinancovala malý obchod so zmiešaným tovarom, kde teraz pracuje 27-ročná Daniela Guffiová. Tá sa do Livemma, odkiaľ pochádza jej matka, presťahovala, pretože sa jej páčia hory a myslí si, že by to mohlo byť dobré miesto pre založenie rodiny. Ohľadom dotácií hovorí, že si želá, aby priniesli len to najlepšie. "Sme trochu skeptickí, pretože o tom vieme málo," tvrdí.

Talianska dedina sa stala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tridsaťtriročná Giulia Turriniová prevádzkuje malý penzión v historickej budove, kde sídli aj radnica. Vedenie dediny počíta s premenou kamenného sklípku, ktorý dnes slúži ako skladisko starého železa či nádob na plyn, na výstavné miesto miestnych vín a syrov. "Ľudia v mojom veku z toho budú mať väčšinu úžitku. Staršia generácia má negatívnejší prístup. Obáva sa zmeny," myslí si. Na ulici sa prechádza spolu so svojou dcérou, ktorá je údajne jediným narodeným dieťaťom v obci v minulom roku, 28-ročná Sabrina Brescianiová. "Dúfam, že ich minú dobre," hovorí o peniazoch z dotácie. "A to tiež s ohľadom na budúce generácie," dodáva.

Viac o téme: DedinaDotáciaTalianskoLivemmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu