Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty (30. november 2022)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Spojené štáty poskytnú 53 miliónov dolárov na podporu elektrizačnej prenosovej sústavy na Ukrajine. Zmienené finančné prostriedky budú použité na urýchlené zabezpečenie "kľúčového vybavenia" pre ukrajinskú energetickú sieť pred nadchádzajúcou zimou. Uvádza to v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA v správe pre médiá, z ktorej cituje spravodajská stanica CNN.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 279

Vojna na Ukrajine - deň č. 279 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

19:04 Deväť ľudí zahynulo za posledných 24 hodín na Ukrajine pri požiaroch spôsobených nedodržaním pravidiel požiarnej bezpečnosti, informuje v stredu agentúra AFP. K takýmto nehodám dochádza podľa miestnych úradov čoraz viac, keďže Ukrajinci sú v dôsledku ruských útokov na energetickú sieť nútení uchyľovať sa k alternatívnym spôsobom vykurovania.

16:43 Predstavitelia mestskej rady v ukrajinskom čiernomorskom prístave Odesa hlasovali za odstránenie a premiestnenie pamätníka Zakladateľom Odesy so sochou ruskej cárovnej Kataríny II. Veľkej nachádzajúcou sa v jeho strede, ktorý aktivisti od začiatku ruskej invázie najmenej dva razy natreli červenou farbou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:55 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu odsúdil ruské útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a označil ich za "barbarské". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Za posledných niekoľko týždňov Rusko zbombardovalo viac ako tretinu ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čím vystavilo milióny ľudí zime," povedal Blinken po stretnutí s rezortnými kolegami z členských krajín NATO v Bukurešti.

15:45 Európska komisia (EK) v stredu predložila členským štátom EÚ rôzne možnosti, ako zabezpečiť, aby sa Rusko zodpovedalo za vojnové zločiny spáchané počas vojny na Ukrajine. Zároveň navrhla vytvoriť novú štruktúru správy zmrazených verejných ruských aktív, možnosti ich investovania a použitia výnosov v prospech vojnou zničenej Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

13:52 Ruské ostreľovanie Chersonu ráno zabilo 70-ročnú ženu a zranilo 64-ročného muža, informoval guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič.

13:44 Ukrajinského inžiniera Jurija Černičuka vymenovala Moskva v stredu za nového šéfa Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), okupovanej ruskými silami už od prvých dní invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Niekdajší hlavný inžinier jadrovej elektrárne Černičuk uviedol, že s prevzatím funkcie súhlasí, lebo je to "podľa jeho názoru jediné správne rozhodnutie".

12:56 Ruský vyhľadávač Yandex odstraňuje zo svojich máp zničené budovy v okupovanom Mariupole. Uviedol to Dmytro Lubinets, komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva.

12:43 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu vyhlásil, že Rusko sa bude v roku 2023 sústreďovať na budovanie infraštruktúry pre jadrové zbrane. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

12:35 Následky nočného ostreľovania oblasti Sumy ruskými okupantmi. Fotografie zverejnil zástupca vedúceho Kancelárie prezidenta Kyrylo Tymošenko.

12:11 Za posledné 2 mesiace bolo vyškolených viac ako 300 000 ľudí odvedených v rámci čiastočnej mobilizácie, povedal Sergej Šojgu.

11:37 Na sociálnych sieťach sa krátko po návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v oslobodenom Chersone začalo šíriť video, podľa ktorého obyvatelia mesta na prezidenta pokrikovali a nadávali mu. Ide však o zmanipulované video, v ktorom bola k autentickým záberom doplnená zvuková stopa z oveľa staršieho videa. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

11:18 Mestská rada v Odese odhlasovala odstránenie a premiestnenie dvoch pamätníkov – zakladateľov Odesy a ruského generála Alexandra Suvorova.

10:45 Pracovníci na horúcej linke, ktorú zriadili ukrajinské úrady pre ruských vojakov, ktorí sa chcú radšej vzdať ako proti Ukrajine bojovať, riešia až 100 otázok denne. Ukrajinci spustili projekt nazvaný "Chcem žiť" v septembri, odvtedy zaznamenali 3500 kontaktov od vojakov ruskej inváznej armády alebo ich príbuzných, píše stanica BBC News na svojom webe. Zavolaním na horúcu linku alebo zadaním údajov prostredníctvom komunikačných aplikácií si podľa nej môžu ruskí vojaci dohodnúť najlepší spôsob, ako sa vzdať ukrajinským silám.

10:36 Európska komisia (EK) by mala v stredu predstaviť možnosti, ako zhabať majetok ruského štátu a oligarchov a potrestať aj touto cestou Rusko za vojnové zločiny páchané na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová na svojom účte na Twitteri v stredu ráno uviedla, že "Rusko musí zaplatiť za svoje hrozné zločiny". Spresnila, že eurokomisia bude spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom v Haagu (ICC) a pomôže zriadiť špecializovaný súd, ktorý bude súdiť ruské vojnové zločiny.

10:34 V ruskom Perme horí strecha kotla kombinovanej teplárne.

9:57 Vo Volgograde horí sklad plastových výrobkov. Požiar zasiahol plochu 1,5 tisíca metrov štvorcových.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajineVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu