Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministri školstva Česka a Ukrajiny sa dohodli: Navzájom si budú uznávať získané vzdelanie

Dohoda medzi ministrami školstva Česka a Ukrajiny
Dohoda medzi ministrami školstva Česka a Ukrajiny (Zdroj: Facebook/ Vladimír Balaš)

PRAHA - Česko a Ukrajina si budú navzájom uznávať predmety, vyučovacie osnovy aj získané vzdelanie. Dohodli sa na tom ministri školstva Vladimír Balaš a Serhij Škarlet. Obaja v utorok podpísali dohodu o spolupráci.

Dohoda sa týka všetkých oblastí vzdelávania od materských po vysoké školy. Jedným z jej bodov je takzvané dvojité vyučovanie. Mnoho ukrajinských žiakov sa v Česku stále učí podľa ukrajinských osnov online. Dohoda o vzájomnom uznávaní kurikula umožní obmedzenie online vyučovania z Ukrajiny len na niektoré predmety, napríklad ukrajinský jazyk či ukrajinské reálie. "Vďaka takejto redukcii predmetov, ktoré sa vyučujú online dôjde k odbremeneniu ukrajinských žiakov od dvojitej výučby a budú mať viac času na socializáciu," povedal Balaš.

Vysvedčenie, ktoré umožní uznanie vzdelávania

Český minister školstva uviedol, že ukrajinskí žiaci získajú na konci školského roka vysvedčenie, ktoré umožní uznanie ich vzdelávania počas pobytu v Českej republike. V prípade stredného a vyššieho odborného vzdelávania bude možné posúdiť získané kompetencie prostredníctvom dokumentu Europass. "Pre české ministerstvo školstva je kľúčové umožniť žiakom stredných aj vyšších odborných škôl pokračovať v štúdiu tak, aby naň mohli po návrate na Ukrajinu nadviazať alebo dokončiť štúdium na území ČR a následne na Ukrajine už vykonávať príslušnú profesiu. V tomto je nutná súčinnosť ukrajinského ministerstva," vysvetlil minister.

Dohodu o spolupráci pripravovali ešte pred covidom

Dohoda o česko-ukrajinskej spolupráci v oblasti školstva sa pripravovala podľa Balaša ešte v období pred covidom. Po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine museli dohodu prepracovať. "Pre Ukrajinu ide o veľmi dôležitú spoluprácu, nielen v oblasti vysokých škôl, ale v školstve všeobecne. Ďakujeme českému národu za všetku podporu," povedal ukrajinský minister školstva Serhij Škarlet.

Viac o téme: ČeskoŠkolstvoVzdelanieSpoluprácaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu