Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán sa vyhráža obmedzením spolupráce s MAAE po schválení kritickej rezolúcie

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner, file)

VIEDEŇ - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) schválila vo štvrtok rezolúciu, ktorá kritizuje Irán za nedostatočnú kooperáciu s touto dozornou agentúrou OSN. Teherán reagoval vyhlásením, v ktorom sa vyhrážal obmedzením spolupráce s MAAE, informuje agentúra AFP.

Predmetný návrh rezolúcie predložili Rade guvernérov, vrcholnému orgánu MAAE, Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko. Spomedzi 35 členských krajín návrh podporilo 26, päť sa zdržalo hlasovania a dve sa na hlasovaní nezúčastnili. Proti boli len Rusko a Čína, povedali AFP nemenovaní diplomati.

Druhá kritická rezolúcia MAAE voči Iránu v priebehu šiestich mesiacov

Ide už o druhú rezolúciu MAAE kritickú voči Iránu v priebehu posledných šiestich mesiacov. V schválenom texte sa označuje za "nevyhnutné a naliehavé", aby Irán "konal v súlade so svojimi záväzkami" a plne spolupracoval s MAAE. Dozorná agentúra OSN už dlhší čas neúspešne žiada Teherán o zodpovedanie otázok, ktoré sa týkajú nálezu nedeklarovaného jadrového materiálu v troch iránskych lokalitách. MAAE očakáva od Iránu dôveryhodné vysvetlenia, vrátane umožnenia prístupu do týchto lokalít aj odberu vzoriek.

Teherán po prijatí najnovšej rezolúcie pohrozil, že  tento krok môže "ovplyvniť proces spolupráce" s MAAE. "Sme pevne presvedčení, že táto rezolúcia neprinesie žiadne výsledky... Jej cieľom je ospravedlniť ďalšie jednostranné sankcie voči iránskemu národu," vyhlásil vo štvrtok vyslanec Iránu pri MAAE, ktorého vyjadrenie citovali iránske štátne médiá.

Viac o téme: SpoluprácaVyhrážkyIránMAAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu