Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otrasy v českom školstve, Balaš prišiel o Plagu a následne aj o Gazdíka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Bývalý český minister školstva Robert Plaga rezignoval v piatok na funkciu poradcu a člena kabinetu ministra školstva Vladimíra Balaša. Nesúhlasí s jeho politikou ani s angažmánom vládneho poradcu Petra Gazdíka. Vzápätí sa funkcie vzdal aj samotný Gazdík, informuje webový portál iDNES.cz.

Plaga aj jeho nástupca a Balašov predchodca na poste ministra školstva Gazdík boli jednými zo 16 poradcov, o ktorých ministerstvo školstva ČR v druhej polovici októbra informovalo, že Balašovi budú pomáhať so vzdelávacou politikou. "Platí, že k 15. 11. som rezignoval na poradcu aj člena kabinetu ministra. Dôvodov je viac, ten hlavný ale súvisí s tým, že z vyjadrenia a predovšetkým z reálnych krokov pána ministra nevidím, že by mal a politicky presadzoval vzdelávanie ako prioritu," odpovedal Plaga na otázku redakcie iDNES.cz. "Poslednou kvapkou bol angažmán Petra Gazdíka v kabinete ministra. Nechcem totiž, aby bolo na moju odbornú prácu nazerané optikou 'trafiky' pre bývalých ministrov," dodal Plaga.

Následne na Twitteri oznámil odchod aj Gazdík. "Práve som rezignoval na člena kabinetu ministra školstva a poradcu. Nechcem na rozdiel od Roberta Plagu diskreditovať poctivú snahu ministra o zmeny vo vzdelávaní a ďakujem všetkým v školstve, ktorí ma v mojej snahe niečo skutočne zmeniť podporili," napísal. Gazdík z funkcie ministra odišiel v lete pre kontakty s podnikateľom Michalom Redlom obvineným v korupčnej kauze Dozimeter týkajúcej sa pražského dopravného podniku.

Od októbra mal v poradnom orgáne na starosti predovšetkým regionálne školstvo. Na jeho miesto na čele ministerstva nastúpil Balaš, a s Gazdíkom a Plagom sa dohovoril na spolupráci. "Bez kvalitného tímu je veľmi zložité uspieť vo vedení akejkoľvek inštitúcie. Som preto rád, že sa mi podarilo dohovoriť sa s množstvom kvalitných osobností naprieč rôznymi segmentmi vzdelávania, ktoré sú ochotné spolupracovať na rozvoji českého školstva," tvrdil vtedy Balaš. Gazdík, Balašov predchodca na pozícii ministra školstva, mal vo svojom tíme desať poradcov. Plagovi radili traja ľudia.

Viac o téme: ČeskoŠkolstvoPeter GazdíkRobert PlagaVladimír Balaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu