Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lukašenko si zamieňa fakty: Za vyslovenie TOHTO hesla pôjdu ľudia za mreže!

prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko. Zobraziť galériu (2)
prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko. (Zdroj: SITA/AP/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo )

MINSK – Za verejné vyslovenie špeciálnej frázy skladajúcej sa z dvoch slov, sa bude v Bielorusku zatýkať. Rezort vnútra pridal k doterajšiemu zoznamu nacistických organizácií a symbolov aj heslo "Nech žije Bielorusko!" Do týchto chvíľ však nie je celkom jasné, či by sa toto heslo malo skutočne spájať s nacizmom.

Pokiaľ v Bielorusku na verejnosti niekto vysloví heslo "Nech žije Bielorusko!", podľa nových pravidiel sa takýto človek bude považovať za šíriteľa nacistických myšlienok a bude voči nemu možné vyvodiť trestnoprávnu zodpovednosť. Ako informuje portál Zerkalo, historici sa snažili nájsť prvé použitie tohto slovného spojenia, ktoré vyzývalo ľudí k činom. Faktom je, že sa objavilo už začiatkom 20. storočia v básni, ktorá bola napísaná v čase revolúcie. Vďaka nej sa prelomili ľady a Bielorusi mohli od tej chvíle verejne písať vo svojom rodnom jazyku. 

Po tom, ako sa boľševici dostali k moci, ani oni neupustili od používania tohto hesla. Prispôsobili si ho podľa seba: "Nech žije sovietske Bielorusko!" Na sile mu neubudlo ani počas druhej svetovej vojny. Používali ho dokonca aj tí Bielorusi, ktorí spolupracovali s nacistami. Práve na toto sa zameral aj bieloruský rezort vnútra, keď ho zaradil do zoznamu s nacistickou symbolikou. Heslo mali používať dve skupiny, a to 13. bieloruský policajný prápor a 30. pešia divízia Waffen-SS. 

Dve odlišné jednotky 

13. bieloruský policajný prápor bojoval proti partizánom a podieľal sa aj na ničení židovských koncentračných táborov. Do jej radov vstúpilo asi tisíc mužov. Po skončení druhej svetovej vojny sa bojová jednotka rozpustila. Ostalo v nej asi 600 mužov, ktorí sa pridali k 1. bieloruskej divízie SS. Tá bola vytvorená v auguste 1944. Najviac bojovníkov pochádzalo z Bieloruska, ale boli tu aj Nemci, Rusi, Ukrajinci, Poliaci, Arméni a Čechoslováci. 

Lukašenko si zamieňa fakty:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V tom čase bola divízia vyslaná do Francúzska, aby bojovala proti miestnym partizánom (nie však proti bieloruským) a neskôr bojovala proti západným spojencom. V novembri 1945 bola divízia porazená a rozpustená. Z Bielorusov, ktorí prežili, bola vytvorená nová jednotka tzv. Dobrovoľnícka pešia brigáda SS. Išlo o úplne novú jednotku, ktorá nemala nič spoločné s 1. ruskou divíziou, hoci jej názov bol takmer identický. Nezúčastnila sa žiadnych nepriateľských akcií proti Západu a počas vojny sa dokonca vzdala Američanom. Títo vojaci používali heslo "Nech žije Bielorusko!", no nikde sa neuvádza, že pri tom dvíhali pravú ruku s narovnanou dlaňou.

Práve tu sa objavuje problém a aj očividná chyba zo strany bieloruského rezortu vnútra. "30. pešia divízia Waffen-SS a 30. pešia divízia SS (1. bieloruská) sú dve úplne odlišné jednotky, ktoré pôsobili v inej fáze dejín a v žiadnom prípade tu neexistuje žiadna spojitosť," vyjadril sa vedec a výskumník Oleg Romanko vo svojej knihe "Brown Shadows in Polissya".

Vtedy mu to neprekážalo

Koncom 80. a začiatkom 90. rokov, začal toto heslo používať Bieloruský ľudový front (BPF) a rýchlo sa začalo šíriť medzi širokou verejnosťou. V roku 1995 odznelo počas osláv výročia divadla Kupala. Keď národný básnik Ryhor Borodulin ukončil svoj prejav slovami "Nech žije Bielorusko!", Lukašenko v sále zatlieskal spolu so všetkými prítomnými. 

Vysvetlenie vedeckej obce 

Už na jeseň 2020 sa začali pokusy o opätovné používanie sloganu. Vedci poznamenali, že slová, ktoré toto heslo obsahuje, odkazujú na neutrálne, štylisticky neoznačené názvy zodpovedajúcich konceptov a akcií, ktoré nie sú urážlivé ani neslušné. V súčasnosti bude preto veľmi ťažké pochopiť, či zvolanie "Nech žije Bielorusko!" bez typického nacistického sprievodného prejavu (zdvihnutie pravej ruky s vystretou dlaňou) bude považované za nacistické. "Výraz 'Nech žije Bielorusko!' odráža podstatu domácej a zahraničnej politiky nášho štátu, ktorej cieľom je zabezpečiť prosperitu Bieloruskej republiky a rast blahobytu občanov," napísali vedci z bieloruskej Akadémie vied. 

Viac o téme: SpojenieZákonNacizmusHesloBieloruskoMinskAlexander LukašenkoKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu