Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty ôsmy (9. november 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Aleksandr Shulman)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal v utorok posmrtne najvyšším štátnym vyznamenaním prokremeľského pravoslávneho kňaza protojereja Michaila Vasilieva, ktorý cez víkend zomrel na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 258

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 258 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:22 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v stredu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi poďakoval za úlohu, ktorú Spojené kráľovstvo zohráva pri podpore Ukrajiny i za kľúčový prínos pre NATO v rozhodujúcich časoch. TASR o tom informuje na základe Stoltenbergovho vyjadrenia na sociálnej sieti. "V nebezpečnom svete je o to viac dôležité, že Severná Amerika a Európa stoja pri sebe v NATO," povedal. Zároveň sa musí viac investovať do spoločnej obrany. "Som úplne presvedčený, že Spojené kráľovstvo bude aj naďalej príkladom v oblasti výdavkov na obranu," dodal.

18:51 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu povedal, že je ešte príliš skoro hovoriť o ústupe ruských vojakov z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

18:06 Británia počas zimy zvýši svoju podporu pre ukrajinských vojakov. Uviedol to v stredu britský minister obrany Ben Walllace. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Wallace s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom navštívil výcvik ukrajinských vojakov v meste Lydd na juhovýchode Anglicka. Británia tiež oznámila, že Ukrajine dodá ďalších 12.000 balení výbavy do mimoriadne chladného počasia. Obsahuje spací vak, bivakovací vak a termopodložku, píše stanica Sky News.

17:05 Ruské sily ničia mosty na západnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť postup ukrajinskej armády. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky denníka The Guardian. Predstavitelia ukrajinských úradov a miestni obyvatelia oznámili, že v stredu Rusi zničili najmenej štyri mosty.

16:35 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu prikázal ruskej armáde, aby sa stiahla z mesta Cherson na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala v stredu z agentúr AFP a Reuters.

Šojgu armáde nariadil, aby sa stiahla z Chersonu na západnom brehu rieky Dneper, kde v súčasnosti útočia ukrajinské sily. Reuters tento krok označuje za jeden z "najvýznamnejších ústupov" Ruska a možný "zlomový bod" vo vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine od 24. februára. Veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin v televízii oznámil, že mesto Cherson už nie je možné zásobovať. Navrhol posunúť obranné línie na východný breh Dnepra.

16:23 Ruskí vojaci v predchádzajúcich mesiacoch unášali ukrajinských civilistov vrátane detí do Ruska alebo ďalej na územia kontrolované Moskvou. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

AI tiež potvrdila prípady svojvoľného zadržiavania, mučenia a ďalších prejavov neprimeraného zaobchádzania. Deti boli počas únosov oddeľované od svojich rodičov. Vyhlásenie AI je výsledkom rozhovorov s 88 civilistami z Charkovskej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Väčšina z nich uviedla, že v dôsledku nátlaku nemali inú možnosť, ako ísť do Ruska alebo oblastí kontrolovaných Ruskom. AI to označila za vojnové zločiny. Medzinárodné právo zakazuje hromadné deportácie či prevozy jednotlivcov, vrátane civilistov, z okupovaných území, píše DPA.

15:01  Európska komisia (EK) v stredu navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú od budúceho roka vyplácať v pravidelných splátkach, informuje spravodajca TASR.

14:59 Kirill Stremousov, ktorý zastával post zástupcu šéfa ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, zahynul pri dopravnej nehode. Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry a prokremeľské kanály na platforme Telegram.

Viaceré zdroje sa odvolávajú aj na svedectvo Stremousovho osobného šoféra, ktorý bol účastníkom dopravnej nehody v Chersonskej oblasti. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania. Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe, dodala BBC.

14:22 Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti na Ukrajine Kirill Stremousov priznal prelomenie obrany a postup ukrajinských vojsk. V situačnej správe o posunoch na fronte v utorok večer na sociálnej sieti Telegram informoval o ťažkých bojoch pri meste Snihurivka ležiacom 50 kilometrov severne od Chersonu.

"Ukronacisti dnes (v utorok) podnikli bojový prieskum v troch oblastiach: Posad-Pokrovskij, Berislavskij a Snihurivka. V prvých dvoch oblastiach nepriateľ utrpel straty a stiahol sa, v úseku frontu Snihurivka prepukli ťažké boje," opísal situáciu Stremousov.

13:30 Núdzové výpadky prúdu sú naplánované vo väčšine ukrajinských oblastí na 9. novembra. Štátny prevádzkovateľ siete Ukrenergo uviedol, že zavedie núdzové odstávky elektriny pre podniky a domácnosti vo všetkých regiónoch Ukrajiny, aby stabilizoval prevádzku elektrizačnej sústavy.

12:46 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov navštívil v utorok Ruskom okupované mesto Luhansk na východe Ukrajiny a stretol sa tam s miestnymi novinármi a predstaviteľmi proruských úradov.

12:14 Novela zákona o mimoriadnych štátnych zárukách, ktorej návrh v stredu schválila vláda SR, má pomôcť Ukrajine pri problémoch s likviditou. Vláda zároveň parlamentu navrhuje zaoberať sa novelou v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť novely zákona sa navrhuje dňom vyhlásenia.

12:01 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že vzťahy Moskvy s Washingtonom pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni bez ohľadu na výsledky volieb do amerického Kongresu."Vzťahy sú a zatiaľ zostanú zlé," vyhlásil Peskov podľa agentúry AFP a dodal, že voľby do amerického Kongresu na nich "nemôžu v podstate nič zmeniť".

11:21 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov navštívil Donbas, kde viedol školenie pre zástupcov médií a tlačových hovorcov. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol zástupca šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko.

10:45 Americký herec Sean Penn daroval jedného zo svojich dvoch Oscarov ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak počas Pennovej návštevy Kyjeva, uviedla v utorok spravodajská stanica BBC News. Na videozázname, ktorý Zelenskyj zverejnil na komunikačnej webovej platforme Telegram, je taktiež vidno, ako udeľuje Pennovi vysoké štátne vyznamenanie Rad za zásluhy.

10:30 Ruská armáda za posledných 24 hodín zaútočila na Ukrajine siedmimi raketami a vykonala 32 vzdušných úderov, uviedol v dnešnom rannom súhrne situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské územie ruskej jednotky tiež ostreľovali zo salvových raketometov. Dnipro, metropolu Dnepropetrovskej oblasti, v noci na dnešok podľa oblastnej správy zasiahli bezpilotné lietadlá, ktoré po náraze explodovali.

9:48 Krymský most pravdepodobne nebude plne funkčný do budúceho septembra. Ruské snahy o opravu Krymského mosta pokračujú, ale podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva pravdepodobne nebude plne funkčný do začiatku budúcej jesene.

9:06 V blízkosti prístavného mesta Mariupol na východe Ukrajiny bolo od júna vykopaných viac ako 1500 nových hrobov. Informovala o tom britská stanica BBC, pričom pripomenula, že Mariupol, ktorý sa nachádza v administratívnom regióne Donecká oblasť, okupujú ruské jednotky už od mája.

8:15 Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev je na návšteve v Iráne. Podľa expertov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je pravdepodobným účelom jeho cesty "diskutovať o potenciálnom predaji iránskych balistických rakiet Rusku". Na svojom webe o tom v stredu informovala britská stanica BBC.

7:02 Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev pricestoval do Iránu, pravdepodobne bude hovoriť o dodávkach iránskych balistických rakiet do Ruska.

6:16 Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) bude na budúci týždeň v pondelok hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vrátane zaplatenia reparácií. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá z návrhu tejto rezolúcie v stredu citovala.

6:10 Ukrajinská armáda zničila dva ruské muničné sklady na juhu Ukrajiny. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

USA a Rusko budú zrejme rokovať o obnovení inšpekcií v rámci zmluvy New START

Spojené štáty a Rusko sa podľa očakávania čoskoro stretnú, aby prediskutovali možné obnovenie inšpekcií v rámci kľúčovej zmluvy o jadrovom odzbrojení medzi oboma krajinami, uviedlo v utorok americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dohodli sme sa, že bilaterálny koordinačný výbor (BCC) sa stretne v blízkej budúcnosti podľa podmienok novej zmluvy New START," povedal novinárom hovorca ministerstva Ned Price. Odmietol však spresniť dátum či miesto schôdzky, ktorá bude pre výbor prvou od októbra 2021. Rozhovory tohto druhu sú medzi Washingtonom a Moskvou zmrazené od 24. februára, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a to aj napriek skutočnosti, že zmluva New START obmedzujúca počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín je naďalej v platnosti.

Moskva začiatkom augusta oznámila, že pozastavuje americké inšpekcie svojich vojenských miest v rámci zmluvy New START s tým, že tak reaguje na americké obštrukcie v súvislosti s ruskými inšpekciami.nRuský prezident Vladimir Putin v januári 2021 súhlasil s predĺžením zmluvy New Start o ďalších päť rokov, teda do roku 2026, pripomína AFP. Podľa doterajších podmienok zmluvy mali Moskva a Washington každý rok dovolené vykonať len necelých 20 vzájomných inšpekcií.

Price trval na ochote Spojených štátov ponechať "komunikačné kanály" s Ruskom otvorené najmä pri riešení dôležitých bilaterálnych otázok napriek februárovej ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Washington rozhodne odmieta.

Putin vyznamenal kňaza, ktorý zomrel pri raketovom útoku na Ukrajine

Putin udelil Vasilievovi medailu Hrdina Ruskej federácie za jeho "odvahu a hrdinstvo, ktoré preukázal počas výkonu svojej občianskej povinnosti", uvádza sa v oficiálnom dekréte zverejnenom na webovej stránke Kremľa.

Vasiliev bol zabitý v nedeľu v "zóne špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine" pri výkone kňazských povinností, uviedla ruská pravoslávna cirkev v tlačovom vyhlásení. Reportér ruskej štátnej televízie uviedol, že zomrel počas raketového útoku "ako kňaz bojovník medzi výsadkármi". Vasiliev sa narodil v roku 1971 a podľa vyhlásenia cirkvi sa zúčastnil na viacerých "mierových operáciách" napríklad v Kosove, Bosne a Sýrii. Počas svojho pôsobenie na Ukrajine uviedol, že ženy by mali mať viac detí, aby zmiernili svoju bolesť, ktorú cítia, keď posielajú svojich synov do vojny na Ukrajine, pripomína AFP.

Jeho rakvu prevezú v noci na stredu do Moskvy a na jeho počesť sa v stredu uskutoční ceremónia v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Jeho pohreb bude viesť ruský patriarcha Kirill, ktorý verejne podporil inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu